GusariMediteranska
Toni Čobrnić
Cjenovni rang:

Ako ste obožavatelj mora, teško da ćete igdje naći ljepši položaj, hlad i restoran koji će biti bliži plaži od restorana Gusari u divnim Tučepima na Makarskoj rivijeri. Niti deset metara udaljen od nevjerojatno čiste i uredne plaže sa sitnim kamenjem, u sjeni borova i pogledom na visoku planinu u zaleđu, ovaj restoran je usto i apsolutno idealan predstavnik tradicionalne hrvatske i mediteranske kuhinje.

Iako imaju minimalistički uređen interijer, nešto između konobe i bistroa, Gusari su ozbiljan restoran čiji je pobjedonosni adut broj jedan upravo prostrana terasa. Ako već rezervirate stol, što vam najtoplije preporučujemo tijekom sezone, obavezno odaberite jedan od tri stola na samoj plaži. Idila...

Gusari nude dva dnevna jela, klasičnu težačku kuhinju kakvu su jeli ovdašnje bake i djedovi: brujet, punjene paprike, gregadu, teleće pečenje, janjetinu s bižima. Što se tiče stalne ponude, najbitnije je znati da se ovdje stvarno maksimalno koristi sve što friško dođe iz mora, i stavlja direktno na stol. Meso je podjednako zastupljeno zbog šarolikosti gostiju, a ponuda mesnih specijaliteta se najviše bazira na teletini, janjećim kotletima s roštilja i biftecima.

Za početak na stol dolazi epohalna miješana buzara, svježa i mirisna, s gustim šugom i netom ulovljenim škampima te brbavicama i dagnjama. Bijela kupaža koja ponosno predstavlja kuću je spoj Ugni Blanca, maraštine i debita, svježa i razbuđujuća s vrlo malim postotkom alkohola, a opet kvalitetnim tijelom koje divno prati mirise i okuse mora iz tanjura. Svakako treba spomenuti sjajan domaći kruh s maslinama, kao i njihovo domaće maslinovo ulje. O rakijama također – sve najbolje!

Gusari su tipičan plažni restoran koji tijekom sezone mora brzo producirati puno jela, dok je ostatak godine podređen istraživanju i stvaranju novih jela i sljubljivanju s vrhunskim domaćim kupažama. Ovdje se jako štuju lokalne sorte kao bogdanuša, maraština i pošip, a od etiketa su tu vinari iz susjedstva ili otoka do kojih seže pogled, poput Senjkovića ili Provića. Uz glavno jelo, ipak smo dobili senzaciju, plavac Ivan Dolac 2016. s Hvara, kompleksno i divno vino koje je čvrsto obgrlilo lešadu od krila raže. Za jelovnik je zaslužan suvlasnik i chef Toni Čobrnić koji već godinama od Gusara trudom i kreacijom stvara prekrasnu hedonističku oazu na korak od Jadranskog mora.

Za kraj, kako bi sve ostalo u obiteljskom biznisu, pobrinula se, uz brata Lea koji drži šank, i Tonijeva sestra Matea koja radi kolače za restoran, a od desetak vrsta torti koje se mijenjaju na dnevnoj i sezonskoj bazi, oduševila nas je torta od badema s jagodama. Sočna, nježna, bogata, potpuni užitak. Splitsku tortu smo ostavili za sljedeći put.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 (0)21 623 085

Web: www.facebook.com/restorangusari/

E-mail: toni.cobrnic@st.t-com.hr

Radno vrijeme: 12:00 - 23:00

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Slatina ul. 38, Tučepi

Broj mjesta: 160

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Gusari su obiteljski restoran s dugogodišnjom tradicijom, ponos i tradicija Tučepa, prekrasna priča u kojoj vrijedni ljudi na najbolji način prezentiraju majstorije spravljene ponajviše iz vlastitih resursa te minimalno udaljenim OPG-ovima i tržnicama. Trojstvo planine, mora i delicija, jednostavno savršen sklad. Gusari su mjesto na koje ćete se redovito vraćati. A sada je vrijeme za skok u more...
Sezonski menu
Komentari