Nadaleko poznata slavonska gostoljubivost nije iznimka ni u Grginom dolu, gdje se gost osjeća kao kuće. Na deset minuta pješice od glavnog požeškog trga nalazi se hotel i restoran koji se prirodno uklapa u zelenilo podno Požeške gore. Stoga je i najljepše sjediti na terasi ako vam to vrijeme dopušta.
Na vratima staklene sale ponosno stoji oznaka 'Okusi zlatne Slavonije', kao potvrda ponude regionalne kuhinje i okusa prošlih vremena. Upravo se u staklenoj sali vikendom nerijetko održavaju svadbene i druge svečanosti pa se savjetuje prethodno najaviti. Ponešto o prošlosti ovog kraja može se iščitati i iz jelovnika. Specijalitet kuće je odrezak Barun Trenk, nazvan prema popularnom vojskovođi i junaku, koji je prema narodnoj predaji često uživao u finoj hrani i dobroj kapljici. Nadjev odreska je parada namirnica slavonskog kraja – od šunke do pikantnog ajvara i kuhanih jaja, a zaokružuje ga raskošni umak od šampinjona i luka. Odabrati možete svinjetinu ili teletinu, ali prema preporuci kuće, svinjski odrezak nešto je mekši. Uz ovako konkretno jelo dobro se sljubljuje Krauthakerov Merlot. Darovi Zlatne doline zabilježeni su i na vinskoj karti, gdje vlada odličan omjer cijene i kvalitete.
Od poznatih imena tu je i Enjingi, kao i vrhunska graševina te rajnski rizling koji potpisuje Kutjevo. I odrezak Grgin dol podsjeća na prošla vremena, kad je obilje mesa bilo samo u specijalnim prilikama. Nek' se vidi raskoš: meso punjeno mesom – svinjski odrezak junetinom u umaku od ajvara pravo je jelo slavonskog težaka. Nešto lakši smuđ na način Orly također odlično pliva na meniju, baš kao i šaran s roštilja, a na kartu su ušetali i Mađari. Njihovo se nasljeđe u obliku 'šarf' začina udomaćilo u tanjuru saftne restane teletine koju vrijedi kušati.
Autor fotografija: Ivica Galović/PIXSELL
-- Vaš Gourmet 365