FrankopanTradicionalna
Irena Vujasin
Cjenovni rang:

Ogulin, prekrasan gradić u centralnom dijelu Hrvatske odmah će vas oduševiti svojom svježinom, bojama i pričama jer se nalazite na mjestu odakle dolazi najpoznatija domaća spisateljica Ivana Brlić Mažuranić. Nakon razgledavanja i šetnje svježim zrakom, zasigurno će vam prijati bogat izbor domaćih specijaliteta koje ćete na jednome mjestu najbolje zateći upravo u istoimenom restoranu hotela Frankopan.

No, svakako je ono što vas prvo zaintrigira „Divlji pladanj Frankopan“, na kojem dolaze pršut od jelena, kobasice od divljači i nekoliko vrsta sira od kojih svakako treba izdvojiti prepoznatljivo djelo ovoga kraja – škripavac, koji dolazi i u pohanoj varijanti s tartarom. Ovaj sjajan, nježan i doista škripav specijalitet nabavlja se iz obližnje sirane Miščević iz Josipdola i izvrsno se sljubljuje s aromatičnom Vrbničkom žlahtinom.

Bogat izbor juha svraća pozornost na onu domaću od šumskih gljiva i posebno jaku i bogatu ličku juhu s krumpirom, slaninom, lukom i kiselim vrhnjem, koju ipak preporučujemo u zimskim danima. Specijaliteti restorana su teletina na ogulinski, goveđa pržolica u umaku od kapara i pačja prsa u mističnom umaku, no mi smo se odlučili na lokalni specijalitet, gulaš od jelena s njokima. Ukusno, sočno meso izvrsno je marinirano, ističe se puno aroma šumskog bilja, što u kombinaciji sa šibenskim Babićem predstavlja nerazdvojivu cjelinu. Srneće medaljone s višnjama smo ipak ostavili za sljedeću priliku. Vinska lista obuhvaća tridesetak naslova širom Hrvatske, pošto ovo baš i nije vinorodni kraj, ugodno osoblje kombinira jela s vinima za koja smatra da bi trebala kvalitetno pratiti naručeno, što im sasvim dobro polazi za rukom.

Kada ste već postali dio atmosfere ovog gorskog kraja uz mirise šuma u okruženju, red je i da se počastite onime čime su u Frankopanu najponosniji, a to je 50 vrsta palačinki! Slatke, slane, zapečene, s voćnim i čokoladnim punjenjima, stvarno su za svaku pohvalu. Izbor je pao na palačinke Frankopan s lješnjacima, čokoladom, šlagom i sladoledom. Ne znamo jesu li se u prošlosti vladari ovih krajeva, knezovi Frankopani ovako bogato častili, ali ovdje je stvarno sve ukusno i obilato.

Ako ste na proputovanju, ili jednostavno više volite biti u planinskom krajoliku umjesto na plaži, restoran Frankopan nudi upravo ono što vam treba, kvalitetnu okrjepu, mir i idealan način da napunite svoje poslom istrošene baterije. Gorska Hrvatska vas očekuje, pružite joj priliku!

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 047/525-509

Web: www.hotel-frankopan.hr/

E-mail: hotel-frankopan@hotel-frankopan.hr

Radno vrijeme: PON - NED: 6:00 - 22:00

Regija: Lika-Karlovac

Adresa: Ivana Gorana Kovačića 1, 47300 Ogulin

Broj mjesta: 230

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Na prostranom platou, ispred renesansne kule smjestio se lokal u kojem ćete u ugodnoj, opuštajućoj atmosferi moći pojesti specijalitete ovoga kraja, ali i jela iz većeg dijela Hrvatske. Iako se karakterizira kao restoran u kojem je veći izbor mesa (pogotovo divljači), nego ribe, svakako treba obratiti pozornost na svježu pastrvu iz obližnjeg ribnjaka.
Sezonski menu
Komentari