FjordMediteranska
Dragan Barač
Cjenovni rang:

Restoran Fjord je priča duga četrdeset godina, a svoje je mjesto na zapadu Istre našla na povijesnoj granici između Poreštine i Rovinjštine, po čemu je uostalom (limes, na latinskom – granica) i dobila ime. Uz samu obalu mora, s pogledom na gustu šumu na obali i uzgajalište školjaka, svojom tradicijom i kvalitetom ovo mjesto garantira da ćete se uvijek vraćati.

Samo zdanje stoji ovdje od 1974. godine, a 2000. započinje obiteljska priča tete Jadranke Sošić i braće Petra i Marka Marasa. Od prvoga su se dana odlučili bazirati na onome što im je najbliže, svježim dagnjama i kamenicama iz Limskog kanala. Tako je i sam restoran više ribljeg tipa, no ponosni su na domaći istarski pršut kojeg nabavljaju sa sela, kao i biftek u zelenom papru te mesni carpaccio s parmezanom.

Za početak smo se odlučili za riblju juhu, ali kad ste u Limskom kanalu, onda morate probati kamenice. A one su sve samo ne obične, ogroman komad mesa, mirisan, pun joda i minerala, jednostavno savršen preslik mora. Sadržaj je toliko krupan da ga želiš prerezati na četiri dijela, a okus je jednostavno neopisiv.

Riblja juha je ukusna, mirisna, s puno komada ribe i u stvarno obilatoj porciji. Takvo smo dočekali i sljedeće jelo Festival školjki. Pošten oval prepun dagnji, kunjki i dondola s gratiniranom Jakubovom kapicom na vrhu kao svjetionikom. Gust umak, jači od južnodalmatinske inačice i domaće mlado maslinovo ulje rađeno od čak osam sorti maslina. Sjajno.

Vinska karta sadrži šezdesetak etiketa, pretežito istarskih, a vina kuće su iz vinarija Dobravac i Terzolo. U Fjordu pažljivo gledaju da u restoranu poslužuju vina od vinara koji ih sami rade, i na tome im svaka čast. Malvazija Dobravac 2017. ugodno je osvježila dan, a Dobravac teran Gašpar 2016. je uz svoj sjajan miris kupina sasvim nježno, kao rukavicom od vanilije obujmio prekrasan okus školjaka.

Najjači riblji specijaliteti su romb u pećnici s ružmarinom i maslinama, zatim kvarnerski škamp iz vrše, ali samo kad se ulovi, a tu je i škarpina u foliji. Od slatkiša na meniju je čokoladna torta, klasična, vlažna, meka i sočna s pravim šlagom, kao i panakota i raznovrsne palačinke, a nakon svega – ugodna šetnja uz more.

Fjord je od davnina poznato svetište školjaka, gdje se uz štovanje lokalne malvazije i terana stvarno osjećate poput nekakvog Posejdona koji je nakon napornog dana sjeo za trpezu i stvarno se nauživao. Mjesto gdje se i nekad dobro jelo, a jede se i sad. Posjetite Istru i dođite na školjke u Fjord. Definitivno ćete se sjećati tog putovanja...

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 091/518-8227

E-mail: fjord@mail.inet.hr

Radno vrijeme: 12:00 - 22:00

Regija: Istra

Adresa: Limski kanal bb, Vrsar

Broj mjesta: 200

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Restoran izgrađen 1974 , renoviran 1996 , velika sala bez pregrada, prekrasan pogled na Limski zaljev.
Sezonski menu
Komentari