Filippi


Michelin preporuka

Mediteranska
Dragan Kovačević, Tomislav Nikolić
Cjenovni rang:

Restoran je malen, u kamenu, bez previše detalja jer je ono bitno na šetnici, u hladu borova te s pogledom na tirkizno more i Orebić i Pelješac u daljini preko kanala. S obzirom na lokaciju, ugođaj i priču, Filippi bi se mogao okarakterizirati kao restoran mediteranske kuhinje oslonjen na tradiciju s modernim dodacima te malom ali kvalitetnom ponudom. Jer kako ističu: „Ponosni smo na svako jelo koje radimo!“.

Restoran se otvara početkom travnja te radi do kraja listopada ili dulje, naravno - ako posluži vrijeme. S početkom rada i proljeća počinje se pratiti kako diše priroda, pa se po tome slaže meni. Uz juhu dana (preporuka je ona od rajčice, minimalistički savršeno) sva su jela raspoređena u trojkama, pašte, mesna i jela od ribe dolaze u tri, četiri oblika, tako da nema prevelikih iznenađenja, bitno je da je sve svježe, da namirnice ne stoje dugo i da je kvaliteta ispred svega.

Chef Tomislav Nikolić iz Metkovića radio je prije Filippija u dubrovačkim Gilesu i Magellanu, mlad je i perspektivan, stalno u potrazi za novim jelima, pa se sjajno uklopio u restoran koji radi već šestu godinu. Nakon juhe dana, koju mijenjaju svaki dan u tjednu, na red dolazi sasvim drukčija salata od hobotnice. Pečena hobotnica s tikvicama, cherry rajčicom i maslinovim uljem im je "statement dish" od prvog dana, a uz nju ide domaća focaccia s ružmarinom, maslinovim uljem i crnim maslinama. Uz ovo izvrsno ublaženo jako jelo sjajno pristaje plavac mali Bire, koji nastaje nekoliko kilometara zračne linije od restorana. Izvrsna kombinacija!

Od glavnih jela tu je romb pržen na maslacu i majčinoj dušici, s krem-umakom od buče, rikolom, cvjetačom i prahom maslinova ulja. Od mesnih jela odabrali smo pačja prsa na umaku od semigrade jabuke, s mekom ušećerenom korom od naranče na vrhu te sirupom od naranče za osvježenje. Sjajan spoj slatkoga, kiselog i mesnog, a vrijedi i kombinirati s otočnim maslinovim uljima Torkul i OPG Marović.

Vinska lista od četrdesetak naslova temelji se na više nego kvalitetnoj ponudi s Korčule i Pelješca, a cijela Hrvatska je zastupljena makar jednim vinom. Luka Krajančić i Franko Milina Bire su vodeća imena, ali za vrat im opasno pušu sjajnim vinima Jakša Krajančić iz Čare i Igor Radovanović iz Smokvice, a probali smo i izvrstan babić vinarije Testament iz Jadrtovca.

Na kraju, izbor između četiriju klasičnih deserata, a čokoladna torta bez brašna, s lješnjacima, melasom i creme angle, kao i cheesecake s coulijem od šumskog voća, posluženi uz desertno vino Bačić iz Blata s Korčule, bili su samo "točka na i" ovom ručku s možda najboljim pogledom na Jadranu. Ugodni konobari, Mediteran, vrhunsko sparivanje jela i vina te neumorna vlasnica koja pazi na svaki detalj, uz sreću što ste na tako lijepome mjestu, čine Filippi mjestom na koje ćete se svakako vraćati.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 020/711-690

Web: www.restaurantfilippi.com

E-mail: info@restaurantfilippi.com

Radno vrijeme: PON - NED: 9:00 - 00:00
POTREBNA REZERVACIJA

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Šetalište Petra Kanavelića, 20260 Korčula

Broj mjesta: 50

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Samo je jedan Dubrovnik, najljepši grad na svijetu, ali postoji i njegova umanjena varijanta s još ljepšim pogledom! Riječ je, naravno, o Korčuli, osobito ako je riječ o Starom gradu optočenom prekrasnom šetnicom po kojoj i za najtoplijih dana piri ugodan povjetarac te jednostavno mami da zasjednete na neku od brojnih terasa. Jednu od njih ponosno ima i Filippi, restoran s pogledom, koji ime duguje obitelji Filippi, u čijoj se obnovljenoj rezidenciji nalazi.
Sezonski menu
Komentari