FabroMediteranska
Matija Skelec
Cjenovni rang:

Otok Murter odavno je premošten mostom, tako da nemate nikakvih problema s dolaskom na njega i uživanjem u ovom prekrasnom arhipelagu, njegovim plažama, moru... Jedno od tih, divnih „mjesta s pogledom“ na more i otoke svakako je i restoran Fabro, koji se smjestio u samom gradu Murteru, na obali, nakon labirinta pitoresknih kamenih uličica kroz koje ćete se nekako morati probiti ako dolazite s kopna. Naime, bliže i lakše je doći brodom, a moguće je privezati njih dvadesetak na doku koji ulazi duboko u more. Idila...

Sve se u lokalu sprema od nule, a tridesetak hladnih ribljih predjela dolazi u kombinaciji s domaćim, još toplim kruščićem s peršinom, češnjakom i maslinovim uljem s Kornata. Na stol uz kruh dolazi plata raznih predjela: carpaccio od kovača s tartufima, carpaccio od tune na rikuli, tatarski od tune, pašteta od škampa, maslac, puno crvenog papra i posudica s hrenom i soja sosom. I tu ćete se zaljubiti u Fabro. Iz mora, uz more, sve je tu. Malvazija Pilat, voćna, s mirisom badema izvrsno je nadopunila lagane (pašteta od škampa) i jače okuse, ne pretjerano začinjene i apsolutno savršeno poslužene. Dizajnirano za fotografiranje, svaka čast.

Na karti se, jasno, nalaze kamenice, dagnje, škampi i jastog, kao i riblje juhe te domaći njoki i tagliatelle s raznim plodovima mora. Ribe su ono najbitnije ovdje, a škrpina i kovač su na samom pijedestalu. No, izbor je pao na nešto drugo.

Crna kupaža babića i cabernet franca poznatog vinara Lea Gracina ne samo da kvalitetno prati glavno jelo, jadranske škampe s palentom i grdobinom u umaku s tartufima, nego ribi daje jedan sasvim novi smisao. Briljantno pogođeno i ukomponirano, sjajna kombinacija lokalnog vina i svježih namirnica iz mora. I još jednom moramo pohvaliti kruh koji je neponovljiv. Vinska karta od stotinjak etiketa zove vas na listanje i da se osobno odšećete na razgledavanje istih u specijalno izdvojen vinski podrum. Dakle, stvarno dobra priča.

Desert dana je tog popodneva bio čokoladni mousse, a kroz tjedan se poslužuje i sladoled s uljem od tartufa, punjene palačinke... Fabro zna što nautičari žele, ali niti obični kopneni smrtnici neće ostati zakinuti za njegove delicije. Ljudi koji stvarno vole svoj posao, ugodni i nasmijani, uz pogled koji razoružava, što reći nego - stvarno je užitak jesti u Fabru.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 022/434-561

E-mail: mudronjadamir@gmail.com

Radno vrijeme: PON - NED: 12:00 - 23:00

Regija: Dalmacija-Šibenik

Adresa: Žabićeva 7, 22243 Murter

Broj mjesta: 0

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Restoran radi od veljače do studenog, gosti su uglavnom nautičari, a svoje ime duguje obiteljskom nadimku koji je dobio po djedu kovaču (tal. fabbro = kovač). Fabro je riblji restoran koji drži i bifteke, a karta jela nije pretjerano duga, nego se svaki dan nudi ono što je svježe, ovisno o ulovu i godišnjem dobu.
Sezonski menu
Komentari