Više od 25 godina obitelj Matijašević vodi restoran smješten na južnoj strani male dvorane Sportskog centra Gripe, mjestu povijesnih uspjeha splitske košarke. Nekadašnja pizzeria "odrasla" je u jedan od najpoznatijih splitskih restorana. Uz tradicionalnu kuhinju "začinjenu" modernim trendovima svjetske gastronomije, vina iz cijele Hrvatske, kao i brojne strane etikete, sklapaju se poslovi, slave se obiteljske svečanosti ili se uživa u hrani bez posebnog povoda. Sofisticirani interijer i intimni ugođaj kao stvoreni su da zaronite u čaroliju dalmatinskih specijaliteta.
U očekivanju konobara koji nosi košaru sa svježom ribom možete se okrijepiti tradicionalnim aperitivima kao što to čine Splićani. Osim klasičnih domaćih rakija i viljamovke, pozornost plijeni i žutuja. Ta se jarkožuta rakija dobiva od desetak ljekovitih trava, među kojima dominira anis. Pri pogledu na predjela teško se obuzdati i zadržati mjeru, osobito ako poželite upoznati kraj u kojem se nalazite putem tradicionalne kuhinje. Od glasovitoga dalmatinskog pršuta, selekcije sireva i paštete od škampi do pršuta od dimljene tune - nije se lako odlučiti. Tanko rezani listovi tune na salati od rikole i kapara, dekorirani balzamičkim octom i ploškom naranče, prizivaju na dodavanje maslinova ulja s južne padine Marjana i gutljaje osvježavajućega bijelog vina. Niz se može nastaviti nekim od specijaliteta kuće poput grdobine u umaku od vina ili s tartufima i tradicionalnom tjesteninom, primjerice, makarunima. Grdobina s tartufima jedno je od jela koje spaja Istru, karakterističnu po toj plemenitoj gljivi opojnog mirisa, s Jadranom. Iako se tartufi mogu naći i u Slavoniji te oko Zadra, Istra je od njih napravila svjetski poznati brend.
Tjestenina se u restoranu Duje priprema prema receptima baka i prabaka, a osim dalmatinskih varijacija u ponudi imaju i istarske pljukance koji se oblikuju trljanjem komadića tijesta između dlanova. Ljubitelji konkretnih komada mesa kod Duje neće ostati gladni. Punjeni biftek naboden na ražnjiće s pancetom te suhim šljivama ili s pistacijama i škampima neki su od primjera u kojima se ogledaju maštovitost i vješto kombiniranje namirnica koji se pamte još dugo nakon posjeta kultnom splitskom restoranu.
Autor fotografija: Miranda Čikotić/PIXSELL
-- Vaš Gourmet 365