DjedTradicionalna
Nedeljka Ralić
Cjenovni rang:

Vijugajući automobilom cesticom s koje puca pogled na Unu stigli smo do Djeda koji nije vlasnik restorana, nego ime brda i park-šume iznad Hrvatske Kostajnice. Gusta šuma, kao i pogled na divlje te pitomije krošnje trešnje i kestena nagovijestio je da ćemo uživati u krepkim specijalitetima ovog kraja.

Drvena lovačka kućica kao iz bajke s dražesnim zavjesama, simpatičnim ukrasima i kaminom koji zimi grije promrzle putnike svidjela nam se na prvi pogled. Baš kao i prostrana terasa s pogledom koji se ne zaboravlja. Ako su jela poput ugođaja, očekivati možemo nešto fino i domaće - pomislili smo. I nismo se prevarili. Retci koji najavljuju lovačke specijalitete i krepka mesna jela idealna za vraćanje energije nakon dana provedenog u prirodi nisu nas razočarali. U opuštenom razgovoru s domaćinom doznali smo da gosti pristižu sa svih strana granica i udaljenih gradova jer se ondje dobro osjećaju. A sviđa im se i kućno vino. Osim toga, Djed u svako doba godine ima pokoji specijalitet od kestena u rukavu. Taj plod, po kojemu je i Kostajnica dobila ime, suština je slanih i slatkih jela. Kombinira se sa sočnim mesom i umakom od vina, šunkom i šampinjonima te pršutom i ovčjim sirom.

Za početak smo se odlučili na juhu od češnjaka. Stigla je porcija dovoljna za dvoje. Mirisna, ali ne i nametljiva aroma savršeno se spojila s gustom i kremastom strukturom. Minimalistička, ali opet tako krepka, ma poput melema za dušu! Odličan odabir je i lovačka juha u kojoj do izražaja dolazi kvaliteta namirnica ovog kraja, a gotovo da može zamijeniti čitav ručak zahvaljujući komadićima srnetine i finog povrća koji se grabe žlicom ravno do dna. Razmišljanje o kalorijama bolje je ostaviti ispred vrata lovačke kućice, pogotovo kad na stol stigne pureći odrezak punjen kestenom u umaku od vrhnja, crnog vina i još malo kestena… A tek kroketi! Savršenstvo bez mane. Bez kestena nema ni punjenih okruglica u čokoladnom potoku s natruhama ruma. Izobilje topline koja izbija iz svakog zalogaja najbolja je pohvala šumskoj smočnici i ljudima koji poštuju namirnice koje ih okružuju. Stoga, prepustite se njihovim savjetima, kušajte domaće vino i zaboravite se u vremenu.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 044/851-561; 098/166-1137

Web: www.djed.hr/

E-mail: info@djed.hr

Radno vrijeme: PON - NED: 11:00 - 20:00

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Put za Djed bb; 44430 Hrvatska Kostajnica

Broj mjesta: 140

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Restoran Djed smješten je na vrhu istoimenog brda te okružen šumom. Zaštićena Park šuma Djed skriva brojne životinjske i biljne vrste koje se često mogu vidjeti u neposrednoj blizini samog restorana. Na vrhu brda je nezaobilazna šetnica koja je napravljena na temeljima zvjezdolike utvrde čija je izgradnja započela početkom 18. stoljeća. Utvrda je trebala služiti kao dodatna obrana cijelog područja uz Stari grad Zrinski, ali nikada nije dovršena. Za sve ostale zanimljivosti ovoga kraja morate ih posjetiti i doživjeti čari prirode i povijesti očuvane u ovom kraju.
Sezonski menu
Komentari