Didov sanTradicionalna
Karolina Matasić
Ocjena:
Cjenovni rang:

Negdje u bespućima zagrebačke Kajzerice gdje sve ulice podsjećaju jedna na drugu, u prostranom podrumu Bencekovićeve 28 smjestila se konoba Didov san. Ovdje je sve toliko ugodno i uređeno, od nošnji, drva, bačava, i inih artefakata da nakon koje čašice dobroga vina ne znate hoćete li izaći u Zagrebu ili u Splitu 3... Slike rađene olovkom i sušeno povrće na zidovima zaokupljaju vašu pažnju do dolaska izuzetno ugodnog konobara koji je spreman nabrojati vam apsolutno sve što vas zanima. A kako je riječ o specijalitetima Imotskog, Neretve, Cetine i Dalmatinske Zagore – sve govori da vas očekuje prava gozba.

I uistinu je tako. Bogat jelovnik naširoko i nadugačko obuhvaća sve od puževa, žaba, jegulja, pa do miješanih specijaliteta i plata koje se zovu – didova i babina tava ...

S razglasa svira klapska glazba, a toči se uvijek tako svježa i nježna kujunđuša. Za najpoznatiji specijalitet, brudet od jegulja treba pričekati 45 minuta, ali kako smo bili u žurbi to nam je prva sljedeća stvar na "to do" listi, nakon što smo preživjeli nalet obilatih porcija jela.

Za početak, domaći vreli uštipci, naoko jednostavno jelo, ali uvijek sjajno, pogotovo u kombinaciji s kajmakom, sirom iz mišine ili sirom iz kace. Predjela hladnih i toplih ima toliko da tjedan dana ne biste trebali ni pogledati glavna jela; od pršuta, panceta, kobasica, rižota, pašta, do slanih srdela, salate od hobotnice ...

Ono bitno je pak stvarno na najvišem nivou, ozbiljno velik izbor svega što vam padne na pamet. Tako je izbor pored raznih sačeva, bakalara, kotleta, steakova i medaljona – nekako nevjerojatno lako pao na žabe u pršutu. Pipava, nježna delicija, meso nešto između piletine i jastoga, sve omotano jakim slanim pršutom poput Supermanovog plašta. Delicija samo takva.

Posebne pohvale za crno vino kuće, kupažu vranca i nekoliko lokalnih imotskih sorti.

Za kraj, kao desert dolazi polusuha, tradicionalna imotska torta, (možete naručiti i palačinke, čokoladnu tortu, ali i – tufahije!), čudo od kolača, slastan, mokar, sočan i sa svim aromama Dalmacije.

Zagreb nema pravi talijanski ni francuski restoran, ali ako ste ikada zaglavili u Imotskoj krajini – onda ćete se kod Dide – osjećati upravo savršeno.

autor fotografija: Igor Kalj/Pixsell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/653 6577

Web: www.konoba-didovsan.com

E-mail: kajzerica@konoba-didovsan.com

Radno vrijeme: PON - NED: 10:00 - 24:00 h

Regija: Grad Zagreb

Adresa: Bencekovićeva 28; 10000 Zagreb

Broj mjesta: 120

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Ugodna domaća atmosfera i bogata ponuda domaćih jela pripremljenih na tradicionalan način odlika su konobe Didov san.

Nude autentična jela Dalmatinske zagore kao što su uštipci s kajmakom, sir iz kace i mišine, domaći pršut koštradina i raštika, žabe s pršutom, brudet od jegulja i žaba, teletina i janjetina ispod sača.

Konoba Didov san je idealno mjesto za opuštanje uz domaće specijalitete.
Sezonski menu
Komentari