Damir & Ornella


Michelin preporuka
Gault&Millau Hrvatska

Mediteranska
Ornela Beletić
Cjenovni rang:

Stotinjak metara od obale, još manje od centra, smjestilo se ovo maleno, ugodno, fino osvijetljeno mjesto, koje krasi tihi i decentni zvuk klapa u pozadini, kao i kamin koji nije u funkciji jer ima toliko divnih sirovih jela da je i bolje da ga čuvaju za druge prigode. Prevladavaju kameni detalji, sve je ležerno i nenametljivo. Lokal je "dogs/pet friendly", a pogled na stare komode i moderne slike prekida dolazak kolica na kojima se pred vama radi neko od predjela po kojima su domaćini nadaleko poznati.

Priča se ovdje temelji na legendarnim novigradskim ribarima koji donose dnevni ulov u kašetama iz obližnje gradske luke. Nakon toga slijedi brzinska vanjska obrada ribe, glavonožaca i školjkaša, ovisno o sezoni, te se onda možete prepustiti uživanju promatranja pripreme uživo vašeg carpaccia od brancina, jadranske lignje, rakovica... Naravno, tu su i sirovi škampi, tek poškropljeni Belić maslinovim uljem, a tek je Jakobova kapica došla tretirana - vatrom.

U Damiru i Ornelli se prati sezona, pa tijekom ožujka možete naletjeti na svježe domaće tanke i aromatične šparoge. Osim sirovih i pečenih plodova mora (npr. zapečene capesante) tu je i izbor brojnih laganih i nježnih rižota, pašti, njoka... Osoblje nam je preporučilo nešto iz široke palete istarskih malvazija, pa smo guštali u dobrom starome majstoru Radovanu.

Za kraj, nekoliko vrsta slatkiša iz talijanske kuhinje, što je uostalom i poanta Damira i Ornelle - osjećati se poput Talijana. To im uz tortu od naranče i čokolade definitivno i polazi za rukom. Novigrad je potpuno "in", obvezno posjetite sjeverozapadnu Istru!

Autor fotografija. Duško Marušić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052/758-134

Web: www.damir-ornella.com/damir-i-ornella.html

E-mail: cittanova@inet.hr

Radno vrijeme: Ljetno radno vrijeme: utorak-nedjelja 12:00-15:30; 19:30-23:00
Zimsko radno vrijeme: utorak-nedjelja 12:00-15:30; 18:30-22:00
Tijekom veljače i studenog restoran je zatvoren.

Regija: Istra

Adresa: Zidine 5; 52 466 Cittanova

Broj mjesta: 22

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Novigrad na sjeverozapadu Istre u posljednje vrijeme slovi kao jedno od najkvalitetnijih gourmet mjesta u Hrvatskoj po broju restorana po glavi stanovnika. Prošećete se obalom, zavirite u stare uske uličice, odmorite se u lijepome mini parku - i jednostavno morate nešto pojesti. Kako je to ovdje beskonačno lako, volite li svježe morske specijalitete - Damir i Ornella se nameću sami po sebi.

Restoran Damir & Ornella jela servira isključivo u slijedovima te su cijene definirane za ukupan meni, a jela se mijenjaju ovisno o dnevnom ulovu.

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018.
Treba spomenuti i priznanje s kraja prošle godine na svečanoj objavi La Liste u Parizu kada je Damir & Ornella uvršten među 1000 najboljih restorana svijeta. Zauzeo je 618. mjesto ove prestižne rang liste dobivene metodom kompilacije rezultata iz više od 200 nacionalnih vodiča i publikacija kao što su Gault&Millau, Michelin, Dining Out, Time Out Food & Drink Awards Gourmet Traveler, NY Times, Feinschmecker, 50 best…
Sezonski menu
Komentari