Corto Maltese



Mediteranska
Toni Boban
Cjenovni rang:

Gault&Millau: Delicious lunch in Split

Corto Maltese je prekrasna mala oaza u centru Splita u koju ćete se trenutačno zaljubiti. Od onoga trena kada ste zakoračili u ovaj freestyle food, trenutno ćete se vratiti u dane mladosti i beskonačne sate i sate listanja svakojakih zaboravljenih stripova i romana. S jednom razlikom – Corto Maltese Huga Pratta je uvijek bio velik strip, ako ne i najveći, a kako su ovdje zidovi dekorirani tablama ovog stripa, podlošci na stolu su također s likom legendarnog mornara, a tu je i dječji kutak s knjigama i bojankama – na trenutak ne znate jeste li u nekoj modernoj šarenoj knjižnici, ili u restoranu u kojem možete pojesti doista raznovrsnu hranu. Srećom, brzo smo shvatili da se tu jede i to – dobro.

Meni je pisan u skladu cijele priče, zabavno i zaigrano, pa možete uživati u dvosmislenim naslovima i igrama riječi poput BreakFast & Furious, Privre Meni, Ružno Pače... Inteligentno i duhovito – počevši od četiri doručka koji se služe do podneva (Egg Zeppelin, Eggoist – jela s jajima), do sedam različitih salata s ribom, hobotnicom, mozzarellom di bufalom te carpacciom od sabljarke – izbor je doista zanimljiv. Posebno je zanimljiv filet od bakalara i Ragout Against The Machine 

Sa zvučnika dolazi kvalitetan i ne preglasan rock and roll, a tako se osjećate i kad vidite jelo u tanjuru – mladenačko, zgodno, sređeno kao za izlazak. Glavna je prostorija puna različitih ventilatora, a pola lokala živi na terasi koja uredno i tiho prati ritam stare kamene ulice.

U svojoj ponudi imaju brojne craft pive, a poznati su po ozbiljnom izboru desetak viskija, domaćih žestica i zanimljivih čajeva sa svih strana svijeta te četiri vrste svježih cijeđenih sokova. Vinska karta od svojih četrdesetak naslova šara cijelom Hrvatskom, pa je bijelo vino kuće istarska Malvazija Cossetto, a crno – Frankovka Matković. Guraju se još i pošip Nerica iz Čare na Korčuli, i plavac Tomić....

Desetak glavnih jela mijenja se na dnevnoj bazi, a kako je lokal dvadeset metara od tržnice, sve vam je jasno... Nakon pune dvije godine postojanja, lokal i dalje krasi opuštena atmosfera - kao da ste u dnevnom boravku, i vidi se da ljudi imaju svoj đir. Dnevni meni se ne zna dok se ne obavi shopping toga jutra. Chef Toni Boban promijenio je cijelu staru kartu, i trudi se prilagoditi sezoni, odnosno pratiti temperaturu zraka i godišnje doba - jer bitno je da su ljudi sretni i nasmijani kad dođu i odu. U Cortu sami rade kolače, pa obavezno probajte originalan cheesecake, american pie sa sladoledom i lokalnu dekonstrukciju paradižota (šnenokli).

Ekipa koja vodi Corto polovinom srpnja organizira i manifestaciju San sustipanske noći, pa je tada sve u još jačem rokerskom štihu. Uglavnom, baš kao i sam veliki Corto Malteze, i ovdje je u prvom planu avanturistički duh, sloboda, ležernost... Sve se od jela mijenja na dnevnoj bazi, ali fantastičan dojam udobnosti i ugodnosti veselog i za intelekt izvanrednog lokala – definitivno se ne mijenja. Svi u Corto!

Autor fotografija: Miranda Čikotić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 021/587-201

Web: www.cortomaltese.rocks

E-mail: info@cortomaltese.rocks

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Nedjelja: 08:00-00:00h

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Obrov ul. 7; 21000 Split

Broj mjesta: 80

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

U njihovoj priči nije samo riječ o hrani već i o životnom stilu i kvaliteti, života ispod najslobodnijeg neba na svijetu, osjećajući mediteran u vašim kostima. Njihova hrana je uvijek svježa, šarena, pripremljena na suvremen i zdrav način. I to nije najvažnije. Važna napomena u ovoj maloj priči jest da oni vole dobre vibracije, glazbu, smiješe se i pjevaju, a sve to omogućava da se sva čarolija događa upravo ispred vas i tako možete postati glavni dio te iste njihove priče.
Komentari