Boškinac


Michelin preporuka
Gault&Millau Hrvatska
JRE Hrvatska

Fine dining/conceptual
Matija Bregeš
Cjenovni rang:

Zelena oaza bijeloga Paga. Tako bi se mogao opisati Boškinac, hotel, restoran i vinarija nedaleko od Novalje. Na rubu je prirodne šume koju su vlasnici obogatili sadeći biljke zbog hlada na terasama u više "etaža" ispred restorana pa je i za vrućih dana vrlo ugodno mjesto za obrok. A poput mikroklime, ugodni su i obroci.

Jelovnikom dominiraju riba i janjetina. Sipa, kozice i sitna riba su među hladnim predjelima, škampi, oslić, morski pas i hobotnica love se među toplima, a riba, naravno, pliva i juhom, brudetom i tanjurima za glavno jelo.

Čim se sjedne u restoran, dolazi filet trilje na kremi od celera i pjenici od peršina bio pozdrav iz kuhinje prije janjetine. Janjetina je, pak, prvo stigla kao carpaccio. U tanak komad sirovoga janjećeg mesa bili su zamotani povrće i fregula, sitna okrugla sardinijska tjestenina. Taj je svitak bio začinjen fantastičnim dehidriranim maslinovim uljem, prahom koji izgledom podsjeća na krupnu sol, a okusom se ni s čime ne može usporediti.

Janjetina kao glavno jelo nije stigla nabacana na gomilu nego su tri komada mesa, po jedan s potrbušine, mišića i buta, ispečeni tako da u sredini ostanu ružičaste boje, posluženi na glaziranom povrću iz vrta kraj restorana i kremom od mrkve. Od mesnih jela pripremaju još i junetinu i govedinu iz prirodnog uzgoja te svinjska rebrica.

Jela se dobro sparuju s vinima obiteljske vinarije koja je ispod restorana. Imaju jedinstveni Gegić. Ta je bijela sorta autohtona na Pagu i u dijelu zadarske okolice. Crno vino im je zrela mješavina pomno uzgojenih i vinificiranih internacionalnih sorti. Ono je proslavilo ime Boškinac i prije restorana. Danas rade i Boškinčić, od gotovo iste sirovine, samo bez odležavanja. I dok je gegić bio osvježavajuća dobrodošlica te je fino popratio sirovu janjetinu, uz pečenu je taj mali Boškinac bio gotovo savršen. Onaj "pravi" je odležano vino za posebne prilike, no toplom ljetnom danu i mekanome mesu savršeno je odgovarala svježina mladog crnjaka.

Inače, u prostranoj i vrlo lijepo uređenoj kušaonici kroz koju se prolazi do vinarije, domaćini često organiziraju dojmljiva enološko-gastronomska druženja. Zašto i ne bi kad je uz fina vina maštovitom kuharu lako spariti dobru hranu.

autor fotografija: Dino Stanin/Pixsell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 053/663-500

Web: www.boskinac.com

E-mail: info@boskinac.com

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 12:00 - 23:00 h

NAPOMENA: Restoran je zatvoren u siječnju i veljači, početak rada u proljeće 2019.

Regija: Lika-Karlovac

Adresa: Škopaljska ulica 220; 53291 Novalja

Broj mjesta: 155

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Restoran se je vrlo brzo nakon otvorenja uvrstio među najbolje restorane Hrvatske.

Nudi tradicionalna otočka jela interpretirana na moderan način.

Jednostavnost, koja poštuje savršenost namirnice i reinterpretacija tradicije koja se zna kontrolirati u svojoj kreativnosti i zaigranosti, filozofija su našeg restorana, istaknuo je Boris Šuljić.

Nagrade i priznanja:

Među 100 najboljih restorana Hrvatske, član prestižne Udruge JRE.
Preporuka Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari