Bokeria kitchen & wine


Gault&Millau Hrvatska

Mediteranska
Mladen Livaja i Klara Maleš
Cjenovni rang:

Split, uličice, šušur, kroz labirint te vode mirisi i zvukovi. U jednom trenu, kad već misliš da si se izgubio, eto ti Bokerije, par stolića ispred i velika dvorana ukrašena grafikama životinja, bocama likera i vina, pršutima i sušenim ljutim papričicama. Da, to je taj lokal o kojem svi pričaju i za koji se u ljeto treba rezervirati i par dana ranije, i čije je ime nastalo spajanjem najljepše tržnice na svijetu, one u Barceloni, s prezimenom obitelji vlasnika. Rezultat je ultramoderna konoba na najvišem nivou, vjerojatno jedina u kojoj ćete vidjeti božićno drvce od – boca vina!

Bokeriju karakterizira bazna lista jela koja je dugo dotjerivana, ali čija se kičma stalno kiti novim naslovima. Tako je krajem godine „u điru“ zimski meni koji se drži tradicionalnih blagdanskih jela, ali se hrabro baca i na meksičke specijalitete povodom novogodišnjeg meksičkog partyja i gostujućeg chefa iz ove latinoameričke države. Riječ je o lokalu koji drži do svježe spize, a tradiciju nadograđuje modernim receptima sa svih strana svijeta.

Početak je opsežan i bogat, pa se nude riblja i juha od celera i crnog tartufa. Pravo malo bogatstvo sitnih igrarija ne dozvoljava vam da se brzo odlučite, pa ćemo vam dati da mislite uz zimske rolice od bakalara izvana hrskave, iznutra meke poput bakine duše), carpaccio s umakom od dijon senfa, bomboline s pršutom u korici od ružmarina i mendula (jelo kuće, neponovljivo!), bruschetta s gorgonzolom, kruškama i orahom, tacosi od svježe grilane tune.

Ovo malo remek jelo je malo teže za zagristi prvi puta, ali nakon toga ljubav ne prestaje. Divna je to kombinacija tune i hrskavog sitnog luka i batata.
Tu su i salata od hobotnice i roast beef salata, a lista glavnih jela sadrži desetak naslova, od kojih se također teško odlučiti. Spoj morske i kontinentalne spize vodi se preko više vrsta bakalara, raviola s dimljenom mozzarellom, rižota od goveđeg repa pa sve do gulaša od hobotnice s bižima i aromatiziranom palentom od ružmarina. Nema do soka koji ispusti hobotnica, pa vam toplo savjetujemo jelo dana.

Vinska lista se sastoji 95% od hrvatskih etiketa, i stvarno je kvalitetna. Vidi se to i po vinima koja se rade specijalno za Bokeriju, pošip s Korčule i couvee iz Kaštela. Kada pomislite da ste vidjeli sve, dolaze na red deserti, svaki u svojoj teglici, bez nekog reda, napravljeni isključivo od onoga čega se toga jutra domogne kućna slastičarka. Malo je reći da smo ostali paf, ali mascarpone s biskvitom, kruškom i nekoliko krema – nije s ovog planeta.

Sjajno iskustvo, noviteti, ideje, perfektna usluga domišljatih i duhovitih konobara, glazba koja prati ritam hrane, ukratko – vrhunski ispričana priča. Samo tako dalje Bokeria, svaka vam čast!

Autor fotografija: Ivo Čagalj/Pixsell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 021/355-577

Web: www.facebook.com/bokeriasplit

E-mail: hello@bokeria.hr

Radno vrijeme: Zima: PON, UTO, SRI, ČET, NED: 09:00 - 24:00
PET, SUB: 09:00-01:00

Ljeto: PON, UTO, SRI, ČET, NED: 08:00 - 01:00
PET, SUB: 08:00 - 02:00

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Domaldova 8/Cosmijeva 2; 21 000 Split

Broj mjesta: 140

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Bokeria je otvorena 2014. godine kao obiteljski restoran u kojem su svi članovi obitelji uključeni u posao.

Ambijent i uređenje restorana prilagođeni su različitim tipovima zabava. Birana glazba, žamor prepunog restorana te specifična rasvjeta u večernjim satima privlače mlade goste željne zabave i izvrsne ponude hrvatskih vina.

U restoranu Bokeria naročita pažnja posvećuje se kvaliteti namirnica koje diktiraju ponudu, dok kuhari rade na tome da jelo bude što inovativnije i zanimljivije. Jelovnik se mijenja nekoliko puta na godinu, ovisno o sezonskim namirnicama.
Sezonski menu
Komentari