BitorajLovačka
Mario Kontić
Cjenovni rang:

Jezera, guste šume i slikovite planine čine Fužine omiljenom izletničkom destinacijom i nezaobilaznom postajom na putu od Zagreba prema Rijeci. Ljeti pružaju osvježenje od žege, a poznate su i po novogodišnjem slavlju, koje se, umjesto u ponoć obilježava točno u podne. Hotel i restoran Bitoraj posjećuje se u svako doba godine, ponajprije zbog darova jezera i šuma koji se u kuhinji pretvaraju u senzacije domaće kuhinje. Već na prvu šetnju prostranim interijerom hotela otkriva se najveća strast restorana, a to je divljač. Lovački motivi ispunjavaju prostor, a pogled s terase na zelenilo potkrepljuje cijelu sliku.

Domaće rakije od meda ili voća, kao i ljekoviti liker od pelina, otvaraju apetit za tamnocrveni pršut od jelena, koji se na plati lijepo druži sa sirom škripavcem, bademima, ljutkasto-slatkim paprikama kao i malim crnim maslinama punim arome. Dodate li tome i paštetu od jelena, sir s medvjeđim lukom i pesto od rige, koji dolaze kao couvert s dvije vrste domaćega kruha slasnog poput bakina kolača, užitak je zajamčen. Vinska karta na jelovniku se nalazi tek u kratkim crtama, stoga je za detaljnije informacije o blagu hrvatskih vinarija potrebno priupitati konobare, koji će srdačno pomoći ili prošetati do vitrine s vinima.

Gusta juha od miješanih gljiva ili ona od hrena sa sirom koji škripi pod zubima također su vrijedne kušanja. Šumska smočnica goranske kuhinje, osim srne, medvjeda i vepra, nudi obilje sočnih bobica od kojih se u kuhinji Bitoraja pripremaju neodoljivi umaci za tamno meso. Tako je, primjerice, marinirani odrezak veprovine u umaku od brusnica jedan od omiljenih specijaliteta zaljubljenika u slatko-slane kombinacije. Odlično pristaje uz domaće lovačke njoke, krokete ili palentu. Vepar se priprema i pod pekom, baš kao i teleća koljenica ili janjetina. U Bitoraj se dolazi i na žabe, bilo pohane ili pripremljene na maslacu u zelenom umaku, kao i vrganje, koji se rade na različite načine. Ostavite nešto mjesta i za deserte, po kojima je restoran poznat, poput domaćih savijača od borovnice ili one slađe sa šumskim voćem, a odabrati možete i kremšnite ili goransku kremu sa šumskim voćem.

Autor fotografije: Nel Pavletić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 051/835-019

Web: www.bitoraj.hr

E-mail: info@bitoraj.hr

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Nedjelja: 11:00 - 23:00h

Regija: Kvarner

Adresa: Ul. Sveti križ 1; 51322, Fužine

Broj mjesta: 115

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Uz dobro poznatu restoransku ponudu autohtonih goranskih i lovačkih specijaliteta, a la carte Restoran Bitoraj svoju ponudu obogaćuje i jelima pripremljenim na ognjišću. Pred Vašim okom pripremaju juneće ramsteke, biftek te medaljone od divljači (jelen i vepar). Njihova je ponuda bogata jelima od tjestenine pripremljenim na način naših starih, nude jela za nepce iskusnih gurmana te su se potrudili obogatiti meni jelima za vegetarijance.
Sezonski menu
Komentari