Bistro PjatMediteranska
Anita Mialić
Cjenovni rang:

Kada sa prelijepe zadarske rive zakoračite u labirint njegovih živopisnih uličica, na raskrižju takve dvije skromno se i povučeno smjestio Bistro Pjat u vlasništvu bračnog para Mijalić. Drvo, cigla, kamen, moderna pop-rock glazba sa zvučnika, vijenci i tave po zidovima, sve je nekako zgodno kao da ste ušli u neki novi nastavak Alise u zemlji čuda.

Mješavina dalmatinske konobe i one iz bajke, osvaja na prvu loptu, osobito kad vas gotovo s vrata dočeka načeti pršut kojeg vam daju da ga sami rezuckate! Ima li veće sreće za profesionalnog hedonista? On dolazi u kombinaciji s maslinama, domaćim maslinovim uljem i tostiranim kruhom, i dobra atmosfera je garantirana.

Pjat je inače, u blizini strogog centra poluotoka u Varoši u ulici Stomorica. U njemu je naglasak stavljen na marendu, odnosno ručak, gdje se za minimalan iznos dobije juha, glavno jelo, desert i salata. Ima tu svega, od jela svježih plodova mora (lignje, kozice, trlje, tune), ako i do mesnih specijaliteta u vidu sarme, teleće jetrice, pašticade. Maneštruni, frigadure, rižoti, savur, sve što ste ikada mogli čuti u dalmatinskoj pismi, ovdje ima na meniju.

Misao vodilja Pjata je da svaki gost, od Japana i Koreje, do Italije i Slovenije, kao i domaći ljudi, budu očarani domaćom spizom po koju vlasnik svakoga jutra u šest sati ujutro odlazi na ribarnicu i tržnicu.
Meni nije preopsežan, bazira se na pet mesnih i pet ribljih jela dnevno, a njeguje se usmena predaja, odnosno konobar vam savjetuje što je najsvježije i najkvalitetnije spremljeno taj dan. Pošteno.

Vinska karta je bogata vrhunskim vinima iz cijele Hrvatske, dok vina kuće dolaze iz zadarskoga zaleđa kako bi upotpunila sve bogatstvo okusa domaćih raviola punjenih skutom i drugih specijaliteta.

Nikako ne propustite ribu dana, mi smo imali sreće naletjeti na svježe gavune, toliko friške i kvalitetno pripravljene da su izgledali kao da su polirani!

Za desert se među ostalim nude cannoli punjeni kremom od ricotte i naranče s preljevom od domaće karamele, i jedinstvena zadarska torta, bogata bademima, s narančom i čokoladnom glazurom.

Uglavnom, sve ono što nedostaje domaćoj ponudi, svježina namirnica, tradicionalni pristup, nasmijano osoblje i jelo s pričom – sve to možete pronaći u Pjatu. Prekrasna oaza za ljude koji iskonski vole dobru spizu. Svakako posjetiti!

Autor fotografija: Dino Stanin/Pixsell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 023/213 919

Web: www.facebook.com/bistropjatzadar

E-mail: leo.mialic@gmail.com

Radno vrijeme: PON - SUB: 10:00 - 23:00 h
NED: 12:00 - 23:00 h

Regija: Dalmacija-Zadar

Adresa: Stomorica 10; 23 000 Zadar

Broj mjesta: 40

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Bistro Pjat je u vlasništvu bračnog para Mijalić. Nalazi se u blizini starog centra Zadra. Bistro je ugodnog ambijenta, uređen u kamenu poput konobe.
Hrana se priprema isključivo od svježih i domaćih namirnica, a riba ulovljena taj dan osnova je ponude Pjata. Vinska karta bogata je domaćim vinima, a jelovnik završava izvrsnim slasticama koje zaokružuju ovu mediteransku gastro priču.
Sezonski menu
Komentari