Bistro Lari & PenatiMediteranska
Ocjena:
Cjenovni rang:

„Kad sam počela raditi ovdje, svaki dan sam pojela dvije“, prišapnula je konobarica, donoseći naručenu tortu od tamne čokolade s karamelom, kojom je završio iznimno ugodan ručak u minijaturnom zagrebačkom restoranu Lari & Penati pri dnu Petrinjske ulice.

Ručak je počeo odličnom pitom od vrtnih šparoga i kozjeg sira garniranom s naizgled puno, ali u stvari taman zelene salate i rikule, a nastavio se divnim slatko-slanim pečenim svinjskim rebricama s krumpir salatom te crvenim i bijelim kupusom. Rebrica su sporo pečena i bila su vrlo meka. Da su bila mekša, i kosti bi se mogle pojesti. Poseban okus daje im premaz čiji su sastojci, barem oni koji se lako prepoznaju, cimet i čokolada. Ostali su kuhareva tajna, a navodno ih je oko 40.

Lari su kućna božanstva iz rimske mitologije, a penati božanstva obitelji, radosti i blagostanja. U lokalčiću koji nosi njihova imena doista se osjeća kao u domu u kojem živi deseteročlana obitelj. Jedva nešto više gostiju može istodobno jesti u prostoru uređenom simpatično šlampavo, kao da ga je desetak ljudi i uređivalo. Staklene izloge krase obješene tenisice, a zidove stare emajlirane "rajngle" koje je teško nazvati loncima jer su uglavnom plitke.

Stolovi su za dvoje, no mogu se spojiti pa primiti i veće društvo. Mali šank ispunjen je klasičnim finim čašama za vino i plavim, pomalo psihodeličnima, za vodu.

Izbor vina djelomično se vidi kroz stakleni šank, a već u izlogu, dakle uočljivo s ulice, istaknuto reklamiraju jednog dobrog i skupog vinara i malo decentnijeg drugoga finog, ali još skupljeg. Ostala su vina "na upit", no vrlo se lako dogovoriti. Uglavnom ih toče na čaše, a imaju i nekoliko polubuteljki, što je vrlo zgodna količina za brzi ručak za dvoje.

Jelovnik se očigledno često mijenja jer je ispisan na jednoj stranici postavljenoj na drveni podložak.
Ukratko, ugodno mjesto za brz i fin, a ne preskup obrok.

autor fotografija: Marko Lukunić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/4655 776

E-mail: info@laripenati.hr

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - PETAK: 12:00 - 20:00 h
SUBOTA: 12:00 - 17:00 h

Regija: Grad Zagreb

Adresa: Petrinjska 42; 10000 Zagreb

Broj mjesta: 20

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Ponuda bistroa Lari & Penati sadrži mnoštvo delikatesnih iznenađenja i pravo je osvježenje na zagrebačkoj restoranskoj sceni.
Restoran služi krepke juhe od povrća, gurmanske sendviče i grickalice, ukusne namaze i maštovite pite od, primjerice, poriluka, kozjeg sira i pancete. Tu je i cijeli niz jela od ribe ili zapečena pileća krilca marinirana u medu, đumbiru i soku od naranče. Ponuda se mijenja na dnevnoj bazi i cjenovno je vrlo prihvatljiva.
Gastronomsku pustolovinu možete zaokružiti ispijanjem vrhunskih crnih i bijelih vina ili prirodnim voćnim sokovima od bazge ili mente.
Sezonski menu
Komentari