Bistro & Bar Ab oVoMediteranska
Filip Horvat
Cjenovni rang:

Ovaj mladi Bistro & Bar kojeg svi hvale zbog zanimljivog i raznovrsnog menija - veliki je zagrebački hit. Sama lokacija na rubu Maksimira idealna je za odmor od šetnje šumom, igranje s djecom u parkovima, ili pak slavlja nakon nogometne utakmice. A ako ste ljubitelj novih trendova i urbanih nota, mislimo da smo pronašli idealno mjesto za vas.

Ab Ovo, odnosno od početka, nudi zanimljiv pristup gostu kojem se pruža samo ono što je toga dana pomno odabrano na centralnoj zagrebačkoj tržnici. Roba se donosi u lokal u 10.30, u 11 se dogovora dnevni meni, a u 11.30 je sve što će biti posluženo – objavljeno na facebooku! Volite li moderne tehnologije? Svidjet će vam se filozofija 'Ab ova' i njegova chefa Filipa Horvata...

Vinska lista ima tridesetak naslova, a zastupljena je cijela Hrvatska. Piva su craft i to birana, a ni viskiji ni po što nisu za odbaciti. U urednom, pomalo warholovskom prostoru, prevladava prozračnost i urednost, a atmosferu diže dosta glasan jazz. No, vratimo se na bitno, odnosno, na što smo ovdje nabasali u jedan sasvim običan utorak...
Kao pozdrav iz kuhinje dolazi mirisni domaći kruh s dodatkom maslinova ulja. Mirisno, nepretenciozno, kulturno, fino.

Pored juhe od buče, za početak se nudi sjajna salata s čvarcima i poširanim jajetom. U kombinaciji s matovilcem i radičem te jabukama – ovo je play of the day! Tri glavna jela zadovoljavaju potrebe talijanske kuhinje (risotto s biftekom), klasičnih mesojeda (ramstek odležan 40 dana), te ljubitelja plodova mora. Peškafondo lignja u umaku od rajčice pravo je osvježenje u društvu zaprženih domaćih njoka, mladog špinata i puno listića parmezana.

Ab ovo je ponosan na sve što od nule (kako im i ime govori) naprave u svojoj maloj tvornici hrane u podrumu, a pogotovo na kolače. Tako je tart tatin (tart od jabuke i sladoled od vanilije) pravo remek djelce, dok nam iz principa (da se ne raspadne) nisu dali tiramisu za vani! Svaka čast.

Ab ovo je oazica fine hrane, cjelodnevna marenda za ljude kojima nije žao ostaviti više novca za kvalitetna jela u ugodnoj atmosferi. A kad izađete, opet je tu taj divni Maksimir – u Zagrebu se stvarno može uživati, zar ne?

Jelovnik: https://www.abovobistro.com/menu/

Autor fotografija: Sanjin Strukic/PIXSELL;

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/467 8554

Web: www.abovobistro.com/

E-mail: abovobistro@gmail.com

Radno vrijeme: UTO - SUB: 10:00 – 23:00 h
NED: 10:00 - 22:00 h

Regija: Grad Zagreb

Adresa: Bukovačka 27; 10 000 Zagreb

Broj mjesta: 75

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

AB OVO bistro otvoren je u ožujku 2016. u neposrednoj blizini parka Maksimir. Ab Ovo, u prijevodu s latinskog "od jajeta", upućuje na početak. U kuhinji Ab Ova svaki dan predstavlja novi početak, novu pripremu i nova jela. Radi se prema načelu dnevnog sastavljanja menija, koji potpisuje mlad i kreativan chef Filip Horvat, koji čvrsto vjeruje u superiornost hrvatskih proizvoda. 
Ponuda se temelji na najkvalitetnijim sezonskim, svježim i lokalnim namirnicama. Netom ubrano povrće i voće, svježe meso i riba dolaze u kuhinju bistroa da bi pronašli svoje mjesto na dnevnome meniju.

U fokusu je kvaliteta. Nema zaliha namirnica, ništa se ne zamrzava i sve se priprema ab ovo od onoga što je isti dan kupljeno na tržnici.

Za one koji žele potpuni uvid u filozofiju bistroa u ponudi je i puno složeniji degustacijski meni sastavljen od autorskih jela chefa Filipa Horvata u kojem se može uživati po posebnoj narudžbi. Ovo je prilika za kušanje sljedova delikatnih jela poput sirove kamenice s majonezom od wasabija, coulisom od naranče, svježim malinama i aromatičnim travama.

Osim hrani Bistro&Bar Ab Ovo veliku pozornost posvećuje i finim žestokim pićimate kavi i čajevima. Na čaše se nudi pjenušac, kao i većina vina s raznolike vinske liste koja obuhvaća hrvatske vinare, ali i vina iz drugih vinskih zemalja. U ponudi je "specialty" kava, koja se često koristi i u desertima, te organski čajevi.
Sezonski menu
Komentari