Bistro Agava


Michelin preporuka

Mediteranska
Belizar Miloš
Cjenovni rang:

Točno 39 kućnih brojeva od strogog centra metropole, u ugodnom interijeru s drvenim krovom i pogledom na tornjeve Katedrale, smjestila se Agava, mjesto koje nudi pregršt specijaliteta iz svih europskih regija, ali naglasak ipak stavlja na - domaću kuhinju.

Za početak smo, između totalno primamljivog carpaccia od sabljarke i domaće juhe od vrganja, lagano odabrali ovo potonje. Gusta kremoznost izvrsno je upotpunjena laganim kiselim notama i mirisom šume u proljeće, dok je tanjurić idealno dizajniran s dva hrskava prepečenca oplemenjena sitno rezanim medvjeđim lukom i dobrom dozom ekstra djevičanskog maslinova ulja. Kvaliteta neprijeporna, porcija - za dame.

Nastavljamo u sezonskom tonu, kad je već proljeće, barem na papiru, i uživamo u rižotu od šparoga, koji je prevagnuo nad tjesteninom sa škampima što smo ipak ostavili kao drugi odabir. Pedeset nijansi zelene, od samih izvrsno obrađenih šparoga, preko komada iz rižota, pokojeg lista potočarke, sve do sivila crnog tartufa - savršeno se utopilo u okus pun sira, maslinova ulja, vina i, prije svega, zelenoga proljetnog savršenstva.

Bogata vinska karta proteže se cijelom Hrvatskom, a prema preporuci izuzetno ugodnoga konobara, spajamo šparoge s Kalazićevom Batinom 2011. Ova Batina je stvarno iz raja izašla. Porcija - za muškarca od 70 kilograma.

Hvarska pogača, fuži s tartufima i zagorski štrukli su na stalnoj listi jer je Agava ipak savršen predstavnik grada i države, a godi i bogat izbor slastica. Između šljiva u vinu sa sladoledom i čokoladne torte od Guanaja Grand Cru čokolade - odlučili smo se za trjezniju varijantu. Prema izboru osoblja, pijemo Degarru, kupažu iz okolice Zadra, koja slatkoćom i čistom višnjom u okusu prati i nadograđuje sočan i ukusan komad torte.

Agava je na divnome mjestu, osjećate se više nego ugodno te polako zaljubljujete u Zagreb dok pijuckate najbolja domaća vina i uživate u izvrsno izbalansiranom obroku iza kojeg stoji pomno odabran meni. Čak vam i konobar savjetuje da probate jelo kušati na njihov način - piti vino dok vam je zalogaj još u ustima. Zanimljivo...
Za svaku preporuku!

autor fotografija: Marko Lukunić/Pixsell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/4829-826

Web: www.restaurant-agava.hr

E-mail: info@restaurant-agava.hr

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 11:00 - 23:00 h

Regija: Grad Zagreb

Adresa: Tkalčićeva 39; 10000 Zagreb

Broj mjesta: 110

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Bistro Agava je posebno mjesto u Tkalčićevoj ulici gdje se skrivaju tajnovite zagrebačke priče.
Možete uživati u vrhunskim delicijama uz svjetlost svijeća ili boraviti na terasi punoj zelenila.
Bistro Agava je mirno mjesto u srcu Zagreba za posebne obiteljske trenutke ili poslovne dogovore.

Nagrade i priznanja:

Trip advisor Certificate of excellence Hall of fame 2011., 2012., 2013., 2014., 2015.
Suvlasnik i Sommelier:
2013. - 3. mjesto na Prvenstvu sommeliera kontinentalne Hrvatske
2014. - 1. mjesto na Prvenstvu sommeliera kontinentalne Hrvatske
2015. - 2. mjesto na Prvenstvu sommeliera kontinentalne Hrvatske

Preporuka Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari