Bijela Ruža



Tradicionalna
Cjenovni rang:

U Ravnoj Gori, mjestu u središnjoj Hrvatskoj gdje stalno ima izletnika, šetača i zaljubljenika u prirodu, uvijek ćete se dobro osjećati ako volite šumu i planinu. Naime, gdje god se maknete od glavne ceste ovog slatkog mjestašca, uvijek će vas dočekati prekrasna gusta šuma sa svim darovima kojima u ovome netaknutom dijelu svijeta priroda definitivno obiluje. Nakon šetnje i svježeg zraka, sigurno ćete ogladnjeti i poželjeti nešto od šumskih plodova, a Bijela ruža je objekt koji već duge 52 godine upravo tome i služi – okrijepi ljudi željnih jela od gljiva i divljači.

Naravno, ima ovdje svega za svakoga: i jela od junetine i teletine, a tu je i bogata ponuda juha i pizza, ali ipak se zna zbog čega se ovdje dolazi. Tako i sam pogled na jelovnik otkriva bogatstvo ponude fantastičnih salama, pršuta i kobasica od jelena, vepra i medvjeda, kao i lokalnih sireva. Kako smo ipak na velikoj nadmorskoj visini i okruženi planinama, prvi nam je izbor ipak bila topla domaća juha, a ovom prilikom smo dobili lovačku. Više umak nego juha, s ogromnom količinom mesa, ovo je doista pravo otkriće. Naime, kako svu divljač ovdje ručno obrađuju, juha se radi od kostiju koje ostanu poslije trančiranja i korištenja kvalitetnijih dijelova mesa za druga jela, i stvarno je priča za sebe, gotovo kompletan obrok.

Kruh ovdje peku sami, kao što rade i svoje njoke, krokete te lovačke knedle, a za toplo predjelo dobivamo gulaš od vrganja s pire krumpirom. Kad ste već u Gorskom Kotaru, ne smijete nikako zaobići ove prekrasne gljive, koje ovdje dolaze u velikim kockama i jako ukusnom umaku u kojem se apsolutno ništa ne naglašava previše i na prvome je mjestu upravo njihov okus. Jako nježno i s ljubavlju i pažnjom pripremljeno jelo koja služi kao zagrijavanje za nešto jače. Izbor vina nije velik pošto ovo zbog hladnoće definitivno nije vinogradarsko područje, ali se trude imati ponešto i s mora i kontinenta, pa smo tako uparili vrganje s istarskom malvazijom, što nikako nije loša kombinacija, dapače.

Iako smo za glavno jelo mogli birati između nekog od poznatih medvjeđih, srnećih, jelenjih i drugih sezonskih gulaša, ili pak jelenjeg bifteka u umaku od borovnica, brusnica, malina ili vrganja, iskoristili smo priliku i probali medvjeđi odrezak u lovačkom umaku. Ovo jelo koje rijetko gdje imate priliku probati u Hrvatskoj bazira se na dosta jakom i aromatičnom mesu ovog predatora, koje je i na tanjuru zadržalo svoju jačinu unatoč dugom odležavanju u pacu. A to smo upravo očekivali i tražili: izvrstan izbor za svakog lovca i ljude kojima su dosadili klasični pileći i pureći fileti koje možemo jesti uvijek i svugdje. Uz ovo jako jelo pili smo kućni cabernet sauvignon kojeg specijalno nabavljaju iz Slavonije, i koji je nježno pratio jako i aromatično meso i sjajne lovačke knedle u bogatom i gustom umaku.

Za kraj, ogroman, preukusan štrudl s malinama, kojeg ovdje za razliku od ostatka Gorskog Kotara rade s puno više ručno napravljenog ručno vučenog tijesta, voća ipak ima sasvim dovoljno, i apsolutno je izvrsno za kraj obroka, kao i cjelokupni dojam.

Bijela ruža nema interijer koji ćete pamtiti, ipak je riječ o jednoj mjesnoj gostioni koja sve svoje adute polaže u vrhunsku divljač od lokalnih lovaca i dobavljača, ali okus i pripremu njihovih mesnih specijaliteta i umaka ćete preporučivati s koljena na koljeno, a o štrudlu jednostavno nemamo dovoljno kvalitetnih riječi. Carstvo mesa u blizini prekrasnih šuma, dobro došli u srce Hrvatske i srce netaknute prelijepe prirode i svega onoga što vam ona nudi na tanjuru vrijednih i ugodnih ljudi ovog zgodnog lokala.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 (0)51 818 444 / +385 (0)98 442 358

Web: www.bijela-ruza.hr/

E-mail: bijelaruza@hi.t-com.hr

Radno vrijeme: 09 - 22

Regija: Lika-Karlovac

Adresa: I.G. Kovačića 16, 51314 Ravna Gora

Broj mjesta: 100

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Bijela Ruža nalazi se u Ravnoj Gori, 4 km od izlaza sa autoceste Rijeka - Zagreb, a Ravna Gora smještena je u središnjem dijelu Gorskog Kotara. Od Zagreba 1 sat, a od Rijeke 30 minuta vožnje dijeli vas od Ravne Gore.

U obiteljskom je vlasništvu od 1968 godine. Vlasnici se posebno ponose gastronomskom ponudom jela od divljači, gljiva i šumskih plodova. U sklopu objekta imaju sobe, frizerski salon, bazen, a u blizini planinarsku kuću i caffe bar.

Nagrade i priznanja:

Zlatna plaketa za gastronomsku ponudu
Sezonski menu
Komentari