Bevanda


Gault&Millau Hrvatska

Mediteranska
Andrej Barbieri
Ocjena:
Cjenovni rang:

Restoran Bevanda nalazi se tik uz more, usred poput bombonijere prelijepe Opatije. Riječ je o de luxe zdanju koje ima svoj cigar bar, vinski podrum i sve to na najvišoj mogućoj razini. Samim ulaskom se osjećate kao dio plemstva i pomalo bojažljivo očekujete što se nalazi na meniju popularnog člana žirija "Masterchefa" Andreja Barbierija.

O Bevandi se već toliko toga ispričalo i toliko se toga zna da je stvarno zanimljivo pogledati funkcioniraju li stvari i dalje u najboljem redu kao i cijelo ovo vrijeme koliko je ovaj restoran u vrhu domaće gastroponude. Ulazak u Bevandu to odmah potvrđuje. Vitrina s velikim primjercima jadranske ribe i rakova, akvarij sa živim primjercima, prostrano, uredno, s masivnim stolovima i bogatom ponudom raznovrsnih maslinovih ulja i aceta balsamica. A more nadohvat ruci, odmah kroz otvorene prozore.

Bevanda ima velik izbor jela, od onih najjednostavnijih pa do onih prije kojih ćete se zapitati – pobogu, tko je ovo iskombinirao!? No po tome i jesu najpoznatiji, spremanjem klasičnih i tradicionalnih jela na moderan način, koristeći pritom sezonske namirnice, po mogućnosti uzgojene što je moguće bliže lokalu. Tako priča počinje sićušnim kockicama tune, praktički pralinama, koje su tako ukusne da poželite pojesti cijelu kutiju. No to je samo uvertira u jedan od menija koji kreće punim plućima zavirivati u morski svijet i mediteransko bilje, ali i s nekim iznenađenjima. Tako se nemojte iznenaditi kad probate u jednom zalogaju sirovog škampa, gusju jetru i pekmez od - datulja. Da, upravo su to kombinacije koje vas očekuju u biseru Kvarnera, odnosno u njegovoj perjanici.

No tu su još i kombinacije crvene jadranske kozice na burrati od buffale i granite od agruma s kapi ulja od bosiljka – čistom esencijom zelenila. Toliko arome i okusa da to jednom u životu morate probati. Tu su zatim i carski raviol s grdobinom, terina od hobotnice sa sipom, fileti plemenite ribe i uglavnom puno više od onoga kako ste zamišljali da se mogu servirati plodovi mora. Vrhunski dizajnirano, pažljivo posluženo, pazi se na svaki detalj - kruh se reže na kolicima, pred vašim očima!

Ali Bevandu krase i sjajna jela od mesa, teletine, janjetine s obližnjeg Cresa, bikove obrazine, steakovi, a sve to uz vjerojatno najbolju ponudu vina i destilata u regiji, konkretno, prema riječima sommeliera Klaudija Jurčića, oko 750 vinskih etiketa te više od 200 destilata. Među brojnim desertima izdvaja se neboder od kolača, laički prozvana "kremšnita za odlikaše", prekrasna i korpulentna torta millefoglie. Divota.

Tradicija duga 45 godina ne blijedi, i Bevanda je stvarno uzor kako bi trebalo izgledati mjesto s pet zvjezdica. Od usluge do hrane i sparivanja s vinima, sve do onog trena kad posljednji put bacite oko na Kvarnerski zaljev i shvatite da ćete se vrlo brzo vratiti. Najtoplija preporuka.

autor fotografija: Nel Pavletić Gorički/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 051/493 888

Web: www.bevanda.hr

E-mail: bevanda@bevanda.hr

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 12:00 - 24:00 h

Regija: Kvarner

Adresa: Zert 8 51410 Opatija

Broj mjesta: 120

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Uređenje restorana, upečatljivo i pomno osmišljeno, te prvo značajno osvježenje prostora još od njegova otvorenja, djelo je hrvatskih arhitekata i dobavljača. Ono je moderno, polivalentno, s izdvojenim intimnim prostorima za pušenje cigara i uživanje u žestokim pićima. Naravno, u našim prostorima spremni smo ugostiti i vaša privatna ili poslovna događanja.

Temeljen u korijenima svježih namirnica kontinenta i mora, kultni restoran Bevanda danas stvara klasična i raznovrsna jela osvježena modernim dodirom. Uz želju sa serviranjem ukusne hrane u fokusu kuhinje su čiste i jasne arome namirnica.
Karta pića bila je i ostala među najboljima u regiji. Ponudom vodećih domaćih i izborom stranih pića ono savršeno komplementira Bevandin jelovnik.

Nagrade i priznanja:

Najbolji restoran Istre i Kvarnera za 2015. i 2016. te četvrti najbolji restoran u Hrvatskoj 2015. i 2016.
Restoran godine u akciji Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku, 2016 godine
Sezonski menu
Komentari