BarbatMediteranska
Bruno Bahljina
Cjenovni rang:

Dobrano su morali zasukati rukave ribari koji su gajetama lovili po Jadranu, a pomučit će se i gosti restorana Barbat u istoimenome mjestu, kraj grada Raba, koji naruče lijepu kombinaciju školjaka i rakova nazvanu prema tom ribarskom brodiću ovalnog oblika i šiljastih pramca i krme. Sličan je oblik tanjura, po njemu su i nazvali jelo, ali teško je povjerovati da su ribari prije stotinu ili više godina uživali u škampima i Jakobovim kapicama. Možda jesu u dagnjama i prnjavicama, koje se također skrivaju pod špagetima i crvenim umakom. I dok je jedna Jakobova kapica bila vizualan i gastronomski ukras tanjura, na ostalim školjkama, ali i škampima, nisu štedjeli.

Ova je gajeta među rijetkim jelima koja se donose na jednom tanjuru, a nakon što gost pojede sve, ostaci se odnose na tri. Najveći se dio, naravno, jede rukama. Uz gajetu se "poslužuje" i bavarin, opršnjak, slinček ili partikl, zaštita za odjeću, što je dovoljno upozorenje da se ne dolazi u bijeloj košulji. Tko dođe, bit će jako ponosan ako ode bez crvenih mrlja. U gajeti bi bilo sasvim dovoljno hrane i da nema špageta, a nakon što se sve pojede, slatko je očistiti ostatke umaka komadićem finoga domaćega kruha.
U Barbatu nude i braceru, jelo nazvano prema brodu sličnog oblika kao gajeta, samo dva, tri puta većeg. U braceri su samo jadranske školjke, a umjesto špageta poslužuju tagliatelle i umak nije crven nego bijel.

Pogled s terase na desetak metara udaljeno more jednostavno tjera da još neko jelo bude jadransko, a dobar izbor je carpaccio od tune. Ako nije prehladan, odnosno presmrznut. U tome mu slučaju treba vremena da se fino tunino meso opusti i pruži potpuni užitak.

U ponudi su i najfinije ribe te glavonošci pripremljeni na različite načine, kao i mesna jela. Prostor je ugodan, ukrašen dijelovima kamenih posuda za ulje koji služe kao police za butelje, a i žardinjere na terasi su mahom stare kamenice. Na otkrivenom dijelu terase sačuvali su i jedno stablo te opločili prostor oko njega koje sad gostima radi hlad. Restoran Barbat je svakako mjesto u koje se gost poželi vratiti.

autor fotografija: Goran Kovačić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 051/721 858

Web: www.hotel-barbat.com

E-mail: hotel-barbat@inet.hr

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 07:00 - 24:00 h

NAPOMENA: Restoran je tijekom zime zatvoren, početak rada ožujak 2018.

Regija: Kvarner

Adresa: Barbat 366; 51280 Rab

Broj mjesta: 130

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Ovdje ćete se susresti s duhom prošlih vremena ljepote i mirnoće, sklada stare kamene arhitekture i mirisnoga mediteranskog bilja na samome moru.
Posebnost ponude je jelo koje nastaje kao plod trenutačne inspiracije kuhara vezane uz dnevno svježu ribu, meso ili povrće.
Maslinovo ulje i začinsko bilje koristi se iz vlastite ekološke proizvodnje.

Nagrade i priznanja:

Restoran Barbat dobitnik je zlatne plakete za najbolju domaću, autohtonu kuhinju regije Kvarnera za 2004. godinu.
U vodećih je 100 restorana Hrvatske od 2008. do danas.
Dobitnik je titule Kvarner Gourmeta za 2013. i 2014 godinu.
Nagrada za najljepšu i najuređeniju terasu na otoku Rabu.
Sezonski menu
Komentari