Baranjska kućaTradicionalna
Ocjena:
Cjenovni rang:

Probaš tvrde domaće debele rezance sa sirom i zapečenom slaninom i dobro je. Probaš perkelt od soma sa "skrivenim" feferonom koji roni gustim umakom ispod ribe i vrlo dobro je, a odlično je kad probaš sve to zajedno, i još s domaćim kruhom. Taj je kruh jako važan u Baranjskoj kući u Karancu.
- Koliko kruha ispečemo, toliko gostiju primamo - pravilo je vlasnika Vladimira Škrobe Baje. Kruh se peče u "Ulici zaboravljenog vremena", svojevrsnom etnomuzeju u dvorištu iza restorana u kojem su postavljeni stari ambari, kako u Baranji zovu štagljeve. Svaki je posvećen nekom tradicijskom zanatu, pa su tu lončarska, bačvarska, stolarska i tkalačka radionica, brijačnica, gostionica. U ovoj ulici melje se i brašno te peče taj kruh o kojem ovisi i tko će uživati u ponudi Baranjske kuće.

A ponuda je odlična, očekivana za Baranju, s ponekim iznenađenjem. Slavni lokalni suhomesnati specijaliteti, fina riječna riba pržena, pečena, pohana, na rašljama te pripremljena na paprikaš i spomenuti perkelt, jela iz kotlića, zemljanog lonca i krušne peći, puževi, jela s roštilja ... Za neka jela treba se najaviti, što je u Baranji također uobičajeno, jer priprema traje i više od dva sata.

Iznenađenja su, primjerice, pijana svinja, što je punjeni lungić u umaku od šljivovice, ciganj pečenje (kotleti sa slaninom i češnjakom) i lijena snaša. Za potonji desert u jelovniku je i objašnjenje: vrijeme pripreme ovisi o raspoloženju snaše, najmanje pola sata, nekad i dulje. Piše i da je dnevni kolač u ponudi samo kad snaša nije lijena. Kad jest lijena, može se zasladiti palačinkama, okruglicama sa šljivama, pitom od sira, jabuke ili višanja, rezancima s orasima ili makom te taškama, finim punjenim jastučićima od tijesta.

Cijene su korektne, a porcije obilne, tko poželi tri slijeda, morat će i pojesti za trojicu te se doista nema zašto buniti na račun. Vina su sva baranjska, od četiriju proizvođača, a šteta je što u nekom ambaru u "Ulici zaboravljenog vremena" nisu uredili i starinsku pivovaru. Malo bi tako popravili izbor piva koji zasad obuhvaća pivo boca, pivo malo, pivo bezalkoholno i pivo malo - strano. No u Baranjsku kuću ne dolazi se zbog piva.

autor fotografija: Davor Javorović/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 031/720 180

Web: www.baranjska-kuća.com

E-mail: baranjskakuca@gmail.com

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - ČETVRTAK: 11:00 - 22:00 h
PETAK – SUBOTA: 11:00 - 01:00 h
NEDJELJA: 11:00 - 17:00 h

Regija: Slavonija

Adresa: Kolodvorska 99; 31315 Karanac

Broj mjesta: 220

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Obiteljski restoran Baranjska kuća smješten je u etnoselu Karanac, u srcu Baranje, podno vinorodnoga Banovog brda.

U restoranu se mogu kušati stari i već pomalo zaboravljeni recepti lokalnih namirnica: puževi u umaku od kopriva i pečenog bagremova cvijeta, grah gulaš u zemljanom loncu ...

Posjetitelje će oduševiti domaći kruh pečen u zemljanim krušnim pećima i klasični baranjski specijaliteti kao što su fiš paprikaš, čobanac, šaran na rašljama, perkelt od soma s domaćim rezancima i mnogi drugi.

Nagrade i priznanja:

Najbolji restoran Slavonije i Podunavlja 2015.
Sezonski menu
Komentari