BalonInternacionalna
Stipan Iličić
Cjenovni rang:

Od trnja prema zvijezdama ide Balon, restoran koji je od roštiljarnice na kraju grada vremenom odrastao u restoran sofisticirane kuhinje. Traženo mjesto za poslovni brunch ili intimni ručak osobito zaživi ljeti kad se od vreve bježi u sjenu zelenila. Posebno mjesto na gurmanskoj karti Zagreba, Balon je pridobio biftecima o kojima se priča jer se tako slasni rijetko sreću na tanjurima. Jedna od perjanica kuhinje je onaj u španjolskom umaku. Na pitanje o kakvoj se alkemiji zapravo radi, konobar spremno opisuje proces od osamnaest sati krčkanja i neumornog reduciranja dragocjene tekućine.

Na prvi miris otvaraju se suhe smokve i šljive u vinu neodoljivo asocirajući na svojevrsnu kontinentalnu pašticadu. Nešto nježnijom i slađom patkom u Balonu dočekuju proljeće, dokazujući kako bez osluškivanja prirode nema velikih jela. Žarko žuta pjenica od mlade mrkve i krumpira spaja se sa slatkim umakom od vina u prilog dostojan rumenih prsa decentno okićenim ljubičastim cvijetom. Izgledom i okusom, takva su jela tipičan primjer inovativnog pristupa i vještini pripreme. U Balonu paze na boje, okuse i mirise tanjura znajući kako minuciozno pristupanje detaljima razlikuju dobre restorane od boljih. Pritom šaraju po regijama Lijepe naše, prelazeći granice sramežljivim istraživanjem svjetskih kuhinja, a pritom poštuju namirnicu.

Na gostu je hoće li odabrati tartufe u raznim kombinacijama (jedna od sjajnih je ona s brokulom u proljetnoj juhi), pronaći se u torticama od crne riže i lososa ili otploviti putevima pagara, ovčica i druge oborite ribe koja neumorno dolazi s koća oko Zadra. Istraživanje jelovnika može odvesti na one retke koji zahtijevaju dublje posezanje u džep – bilo da se radi o dry-age govedini (strip-loin, rib-eye ili T-bone), ili velikim vinskim imenima. Kućno vino pronaći ćete pod imenom Ledić koje je s vremenom, putujući s Plešivice, preraslo u sasvim solidnu kapljicu. Nakon obilnog obroka slijede nešto lakši deserti od belgijske čokolade ili mirisne vanilije, a svakako valja dati priliku souffleu kojeg rade besprijekorno.

Autor fotografije: Igor Soban/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/6040-918

Web: www.restaurantbalon.com/?lang=hr

E-mail: info@restaurantbalon.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Nedjelja: 11:00 - 24:00h

Regija: Grad Zagreb

Adresa: Prisavlje ul. 2; 10000 Zagreb

Broj mjesta: 80

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Restoran Balon gastro je destinacija koja već desetljeće i pol doprinosi i određuje standard i budan pristup kulturi stola, zagovarajući i njegujući kult birane hrane, ugostiteljske profesionalnosti i nepatvorene ljubaznosti u pristupu gostu, a u priređivanju jela vodi se visokim standardima kuharske umješnosti.Posebno ugodan foaje samog restorana i inspirativna terasa svjedoci su i mjesta susreta i dijaloga, dugosatnih pregovora, kreativnih i inovativnih ostvarenja. Njihova gastro-eno ponuda garancija je kvalitete na koju s povjerenjem možete računati pred vašim važnim uzvanicima.Balon je kultno mjesto, svojim urbanim i zabavnim sadržajem, jedinstvenim gastro-eno pečatom, okupljanjem poslovnih ljudi, kulturnjaka, estradnjaka, oblikuje društveni i kulturni identitet grada.
Sezonski menu
Komentari