Azur Dubrovnik


Michelin preporuka

Mediteranska
Vedran Perojevic
Cjenovni rang:

Više na ulici nego u zgradi, na križanju pod starom smokvom i u prizemlju stare kuće, smjestio se restoran kojeg zadovoljni gosti od milja zovu – fun dining. Riječ je o preslatkom Azuru, mjestu tek par minuta udaljenom, a dovoljno zaklonjenom od Straduna na kojem ćete pronaći mediteranske specijalitete s azijskim štihom, i iz njega definitivno otići pod dojmom. Azur vode braća Perojević, Darko i Vedran, obojica s ozbiljnim stažem u ugostiteljstvu. Vedran je tako pred par godina otvorio restoran u Kini, a na otvaranje Azura su se odlučili zato što su htjeli ponuditi nešto sasvim drugačije. I to im je i pošlo za rukom.

Azur je najblaže rečeno – čudo. U svega par metara kvadratnih smjestila se glavna prostorija u kojoj pred vama kuhari spravljaju brzinske obroke. Pa tako nema jela koje se ne može napraviti u više od desetak minuta. Smisao je brzo i kvalitetno nahraniti goste hranom koja dolazi iz okolice i biva maestralno zaokružena po uputama Vedrana Perojevića koji je zanat izučio na brojnim putovanjima širom svijeta, i logično – radeći na jugu Kine. Darkova je supruga Indonežanka, pa ne čudi što se u većini jela osjeti istočnjački štih.

Uz krem juhu od buče, tacose od piletine i pikantnih domaćih kobasica, te one od sirova lososa u umaku od limuna i limete, svakako se na starterima treba zaustaviti i na remek jelu – japanskim raviolima (gyoza) punjenim kozicama na crnom namazu od patlidžana (crni Baba Ganoush). Kraj ovakvih startera, ne trebaju vam „finisheri“! Moderna muzika u spoju sa zinfandelom Kairos, lokalnom malvazijom dubrovačkom (Bratoš) i još par izvrsnih, pomno biranih etiketa – ubacuju vas doista u dalmatinski šušur pomiješan s hongkonškim aromama i okusima i rezultat je totalno opuštanje. Interijer nije posebno uređen, ali ulica je sve.

Za glavno jelo braća preporučuju mesne okruglice u umaku od curryja i kokosa, lososa, sabljarku ili favorita – tunu s klicama rotkvice, sezamovim uljem, indijskim oraščićima i hrskavim listovima bosiljka. Minimalno izloženo vatri, prepuno okusa i mirisa, veliko jelo... Naravno, tu su i jela za vegane i vegetarijance, salate, curryji i opet sasvim drugačiji deserti.

Jednom kad probate Baklavu na hrvatsko – azijski način, poželjet ćete kupiti stotinjak začina, azijsku kuharicu, i ostatak života provesti kombinirajući i uživajući u nesvakidašnjim spojevima. Fun dining, Azija u Dalmaciji, Azur je jednostavno najoriginalnija kuhinja Dubrovnika. I šire... Svaka čast.

Autor fotografije: Grgo Jelavic/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 020/324-806

Web: www.azurvision.com/

E-mail: info@azurvision.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak-nedjelja: 12:00-24:00h

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Pobijana 10; 20 000 Dubrovnik

Broj mjesta: 40

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Više na ulici nego u zgradi, na križanju pod starom smokvom i u prizemlju stare kuće, smjestio se restoran kojeg zadovoljni gosti od milja zovu – fun dining. Riječ je o preslatkom Azuru, mjestu tek par minuta udaljenom, a dovoljno zaklonjenom od Straduna na kojem ćete pronaći mediteranske specijalitete s azijskim štihom, i iz njega definitivno otići pod dojmom.

Nagrade i priznanja:

Preporuka za Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari