Artičok


Gault&Millau Hrvatska

Mediteranska
Duje Kanajet
Cjenovni rang:

Odmah uz strogi splitski centar, u ulici koja od jutra do mraka vrvi divnim mirisima i okusima, u svega nekoliko četvornih metara i na 26 mjesta elegantno, ali i veselo uređeno, s crtežima na kamenim zidovima i klasikom sa zvučnika, Artičok je vrlo brzo postao hit i izvan granica Splitsko- dalmatinske županije.

Restoran kao takav ovdje postoji dvije godine, a njegov mladi, ali iskusni vlasnik Marin Radić tu je u svakom trenutku, osebujan u svom izgledu, kao i sjajnim idejama. Počeo je kao tapas bar s cheficom Elenom Grassi (iz "MasterChefa Hrvatska") te se tražio kroz specijalitete Azije, Čilea, Hrvatske, uskoro je vlasnik promijenio sve osoblje te doveo mladog chefa Duju Kanaeta s njegovim timom i idejama koji tada preuzima kuhinju i dobiva odriješene ruke.

Tijekom ljetne sezone postoji samo jedan meni, uz povremena iznenađenja, dok se zimska karta mijenja češće prema sezonskim namirnicama. Sve počinje od tradicionalne kuhinje. Otkako se nedavno u Splitu dogodio turistički "boom", ljudi s raznih strana svijeta traže samo lokalnu hranu i vina pa se u Artičoku teži predstavljanju autohtonih jela naših dida i baba. Svako se jelo prilagođava modernom interijeru lokala i daje mu se moderni twist.

Za početak, nudi se plata sireva, pršuta, goveđi carpaccio ili salata od skuše koji usmjeravaju goste u ideju lokala, a „dim i limun“ (dimljena sabljarka i ceviche od lubina) te pogotovo „škoj“ savršenstvo su izričaja i igranja s lokalnim namirnicama. Savur od morskog psa, salata od liganja i pašteta od kozica s dehidriranim sipinim crnilom slasni su zalogaji obližnjega Jadranskog mora, a juneći ragu s domaćim njokima i dva rižota čine ponudu toplih predjela.

Od glavnih jela na meniju su od mesnih jela janjeća podlaktica s domaćom šalšom i krumpir salatom, odležani rib eye s mediteranskim maslacem, kao i klasična dalmatinska pašticada, a zapečena sipa i riblja „a la peka“ od morskih. Poseban je specijalitet tečada za dvoje, posuda s najfinijim plodovima mora, od školjaka brbavica, preko bijele ribe, do škampa. Pošip Nerica s Korčule predvodi ozbiljna buteljirana vina s hrvatskom pričom. Vinska karta ima tridesetak vina, u fokusu je Dalmacija, iako je zastupljena cijela Hrvatska, od malvazije do malvasije, od Istre do Slavonije. Uz pašticadu od juneće koljenice s rijetko fantastičnim umakom i rimskim njokom, plavac mali Bročka rič sjajno je sjedinio sve okuse i arome.

Od slatkiša je specijalitet „pitaj konobara“ jer se ovdje sve mijenja na dnevnoj bazi. Splitska torta i dekonstrukcija tiramisu torte su najčešća preporuka, a u uvijek punom lokalu nismo vidjeli nezadovoljne mušterije. Dapače, jedanput kad probate splitsku tortu, više ništa neće biti isto. Grandiozan slatkiš savršenih sastojaka u idealnom omjeru, jedan od najboljih slatkih okusa Dalmacije koji smo ikad imali prilike isprobati.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 095/670-0004

Web: articoksplit.eatbu.hr/

E-mail: articokst@gmail.com

Radno vrijeme: PON - SUB: 9:00 - 00:00

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Ul. bana Josipa Jelačića 19, 21000, Split

Broj mjesta: 0

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Ime lokala Artičok ima više značenja: mediteranska biljka, art su slike i umjetnine u unutrašnjosti, kao i "street artovski" obojen šank, a „čok“ je na dalmatinskom - zalogaj. Uglavnom, ova nova, svježa, urbana i ukusna priča koju ispisuju mladi i sposobni nasmijani ljudi (svi imaju oko 30 godina) savršena su pozivnica da se uputite u središte Splita te do mile volje uživate u urbanoj i ugodnoj atmosferi koja u Artičoku jednostavno zrači. Nama je bilo sjajno.

Nagrade i priznanja:

Gault&Millau
Sezonski menu
Komentari