Apolon


Michelin preporuka

Mediteranska
Mario Erceg
Cjenovni rang:

Skriveni trgovi i ljupke galerije koje pozivaju prolaznike da zavire u hvarsku tradiciju razlozi su zbog kojih turisti rado navraćaju u Stari Grad. Također, restorani koji čuvaju uspomenu na izvorne okuse su odlična baza za upoznavanje otočnih običaja, što smo odlučili i provjeriti. U potrazi za okrepom, ali i najboljim mjestom za promatranje zalazaka sunca iz prvog reda, uputili smo se prema kraju rive. Kuća u kojoj se danas nalazi restoran Apolon, dio je hvarske baštine i nekadašnji ljetnikovac na najboljem položaju u gradu. Maestral što hladi užareni kamen, pogled na jahte i brodice išamarane valovima te zagrljene posljednjim zrakama sunca na pozornici restorana predstavljaju idealne kulise za istraživanje lokalne gastronomije.

Pronašli smo stol na prostranoj terasi i bacili se na proučavanje jelovnika u kojem su specijaliteti chefa kuhinje posebno naznačeni. Bez obzira na visoke ljetne temperature odlučili smo krenuti s juhom od škampi – i nismo pogriješili. Mirisi mora i začinskog bilja čine mediteransku slagalicu okusa, bez maskiranja sastojcima koji se ne uklapaju u hvarsku priču. Oni kojima je prevruće za juhu, prema preporuci domaćina, mogu odabrati tartar od tune ili hobotnicu à la chef. Zapele su nam za oko i školjke – brbavice i Jakobove kapice.

Kraljica mesnih jela u Dalmaciji zasigurno je pašticada koju svaka kuća priprema na svoj način. Na Hvaru je karakteristična. Odlikuje se izraženim kiselinama koje stvaraju protutežu krepkom umaku i mesu prošaranom povrćem i pancetom. U Apolonu pašticada ima strukturu, ali je dovoljno meka da se može rezati vilicom, a poslužuju je s domaćim njokima. I to kakvima! Dovoljno mekanima da popiju mesne sokove, a opet „karakternima“ – ma divota! Poškropite ih s nekoliko kapi maslinova ulja koje stoji na stolu i dobit ćete senzaciju. Pošto smo na Hvaru, preporuka je piti vina kojima se otok ponosi – što znači da vrijedi igrati na crveno i razmisliti o vrhunskim etiketama vrijednima pozornosti. Potonje potvrđuju poznavatelji, ali i početnici u otkrivanju svijeta vina koji već na prvi gutljaj ne ostaju ravnodušni.

S domaćim kolačima najbolje će se sljubiti dalmatinski prošek. Nemate li običaj ispijanja slatkog vina nemojte da vas ime zavara jer prošek nema nikakve veze s talijanskim proseccom, a vrijedi svake kapi. Ne ostane li mjesta za divote od biskvita i čokolade odlučiti se možete za laganiju alternativu i osvježiti se sladoledom.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 021/778-320; 091/1778-320

Web: www.apolon.hr/

E-mail: info@apolon.hr

Radno vrijeme: PON - NED: 7:00 - 00:00

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Šetalište Don Šime Ljubića 7, Stari Grad, Hvar

Broj mjesta: 76

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Restoran Apolon ispunit će sva vaša očekivanja i pružiti vam izvanredne okuse u opuštajućoj atmosferi mediteranskog dizajna, oku ugodnih boja i ugodne glazbe. Kulinarski tim restorana Apolon posebno se ponosi svojim modernim i raznolikim jelovnikom i činjenicom da su sva njihova ukusna jela pripravljena isključivo od svježih namirnica.

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin Vodič 2018
Sezonski menu
Komentari