ApolloMediteranska
Svemir Luštica
Cjenovni rang:

Unutra je sve puno starina, svira lagana ugodna glazba od klapa do Kubanaca, a prekrasan veliki kamin zove na gledanje i naručivanje jela s vatre od drveta, konkretno masline. Terasica je malena, sve skupa je tu pet stolova i sve se odvija kao po špagi.

Apollo je stil života vlasnika jer se posao nasljeđuje s koljena na koljeno. Deklarira se kao riblji restoran s pokojim mesnim jelom, ponajviše steakovima i janjetinom kad joj je sezona, a gostima svoja vrata otvara sredinom travnja. Povrće nabavljaju s otoka, ponosni su na svoje masline, ulje i pinjole, a jedan dio ribe koji ne uspiju nabaviti na otoku se nabavlja u Zadru na tržnici.

Za početak na stol dolazi salata od ugljanskih liganja, vongola, škampa i puno na jako sitno narezanih pinjola i češnjaka. Sjajno osvježenje, izvrsno začinjeno, fantastično poklapanje peršina i limuna sa svježim plodovima mora i epohalna kombinacija s malvazijom Zigante, koja dodatno uz svoju voćnost pušta i natruhe čokolade. Marinirani motar rade sami pa pišemo dodatni plus za kvalitetu.

Specijalitet kuće je čisto zdravlje na žlicu, juha ugusto, odnosno maneštrun koji se radi na bujonu od škampa. Sitno načupani komadići manje ribe tvore gustu juhu prepunu okusa i mirisa mora - kada na otoku Ugljanu kupujete namirnice od jednog ribara, onda morate uzeti sav ulov, pa se tako veći komadi stavljaju na gradele, a manji idu u juhu. Uglavnom, neponovljivo.

Najbolje im ide crni rižot, ali su za glavno jelo posluženi kraci hobotnice, dimljeni pa sušeni i na kraju kuhani, kako bi na žaru bili tek koju minutu. Sve je to posluženo uz djevičanski nježan pire od celera, poriluka i motra. Svježa, kao da je zelena malvazija Kabola, idealno je začinila mekane krakove i dodatno istaknula divne mirise dima drva masline. Sjajna kombinacija. Desetak bijelih i isto toliko crvenih vina sežu od Pelješca do Istre.

Za desert vas očekuje plata s tri vrste sira, kolač od kokosa, domaće voće ili totalno lagan i nježan cheesecake Apollo. Sasvim drugačija priča od onoga što smo očekivali, idealan za ljetni obrok, lagan poput malenog oblačka. Na kraju, osjećate se kao da ste bili u gostima kod dragih prijatelja, uz čašu vina, pogled na gradele i kaminte mirise i okuse prekrasne Dalmacije. Intimno i jako lijepo, za preporučiti.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 095/8500-207

Web: www.apartmaniugljan.com/hr/restoran

E-mail: svemo2000l@gmail.com

Radno vrijeme: Tijekom sezone (15.6. - 1.9.): 12:00 - 23:45
Izvan sezone. 13:00 - 23:30

Regija: Dalmacija-Zadar

Adresa: Ulica Gaj 8, 23275, Ugljan

Broj mjesta: 34

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Otok Ugljan nalazi se točno preko puta Zadra, a nakon vožnje od pola sata trajektom, čeka vas i ona od desetak minuta do istoimenog mjesta. Na glavnoj cesti, malo uvučen, smjestio se ovaj malen i ugodan tradicionalni mediteranski lokal koji se od 2009. godine nalazi na ovoj lokaciji. Restoran je to s ozbiljnom klijentelom, koja želi dobiti vrijednost i kvalitetu za svoj novac i zato se stalno vraća.
Sezonski menu
Komentari