Alfred Keller


Gault&Millau Hrvatska

Fine dining/conceptual
Melkior Bašić
Cjenovni rang:

Malo je restorana u Hrvatskoj koji se mogu pohvaliti zadovoljavanjem fine dining kriterija, a Alfred Keller neumorno prikuplja lovorike gastronoma iz Hrvatske i svijeta. Iako uspješno koketira s molekularnom gastronomijom, chef Melkior Bašić ostaje vjeran lokalnim sastojcima i čistim okusima. Pjenice i drugi plodovi pokreta u kojem kuhari navlače rukavice znanstvenika tek su ukras, nikako smisao kuhinje restorana. Možda je i to bio razlog za priznanje renomiranog francuskog vodiča Gault&Millau, koji je uvrstio á la carte restoran hotela Alhambra na listu najboljih u 2017. godini.

Nazvan prema poznatom bečkom arhitektu koji je dizajnirao stari Hotel Alhambru, restoran Alfred Keller raskošnim interijerom i promišljenom ponudom vina zaokružuje cjelokupnu ponudu. Filozofija kuhinje restorana je korištenje isključivo lokalnih namirnica koje svaki dan stižu od lokalnih ribara do eko namirnica iz OPG-ova s područja cijele Hrvatske, creske janjetine i divljači, povrća i voća, paškoga sira, istarskog maslinova ulja. Ovisno o tome, jelovnik se mijenja na dnevnoj bazi. Od predjela do deserta sadrži sedam jela, a na početku svakog menija stiže pozdrav iz kuhinje. Na listi specijaliteta koji se posebno ističu svakako su tatar od kvarnerskog škampa, jadranska riba dimljena na creskoj maslini te sporo kuhana creska janjetina. Janjeća rebra pripremljena u vakuumu pa pečena na roštilju i poslužena s umakom koji se kuha i reducira osam sati ili janjeći burger sa slaninom crne slavonske svinje i cimetom samo su neka od jela koja se pamte.

Posebnom ugođaju pridonose konobari i konobarice koji zajedno prilaze stolu te u ritmu gastronomske koreografije svim gostima za stolom istodobno stavljaju tanjure na stol. O ophođenju prema gostu mnogi bi hrvatski restorani mogli ponešto naučiti u restoranu Alfred Keller jer se nenametljiva uslužnost penje do najviših svjetskih razina.

Autori fotografija: Nika Borovac

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 051/260-700

Web: www.losinj-hotels.com/hr/restorani/restoran-alfred-keller/

E-mail: booking@losinj-hotels.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Nedjelja: 07:00 - 22:00h

Regija: Kvarner

Adresa: Čikat ul. 16; 51550 Mali Lošinj

Broj mjesta: 80

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Na mjestu gdje se sudaraju valovi sjevernog i srednjeg Jadrana, a donedavno je na dnu mora spavao i Apoksiomen, antički brončani kip koji čuva tajne prošlosti antičkih legenda, nastaje čarolija otočke kuhinje. Otok vitalnosti i dupina, mirisnog bilja i stoljetnih borova upoznaje se kroz tanjure i čaše koji tvore njegov identitet. Darovi mora, maslinika i aromatičnih vrtova Lošinja isprepliću se u tradicionalnim i modernim varijacijama. Mlada janjetina ispod peke, slavni kvarnerski škampi, slane srdele i domaći ovčji sir samo su neka od kultnih jela koja se pamte dugo nakon što se trajekt otisne iz Meraga za Valbisku.

Nagrade i priznanja:

Gault&Millau: The best restaurants 2018.
Komentari