AcademiaFine dining/conceptual
Marko Futivić
Ocjena:
Cjenovni rang:

Zagorski snack, lukava juha i "pajcek med jabukami" dio su ponude restorana Academia Bluesun hotela Kaj iz Marije Bistrice. U tom zagorskom snacku su pašteta od čvaraka, pačja jetra, sir s crvenom paprikom, umak od vina i grisin sa špekom. Lukava je juha ustvari lukova, govedska s lukom pirjanim na maslacu i u bijelom vinu te tostom zapečenim sa sirom, a pajcek med jabukami je carsko meso s pireom od jabuka.

Iako nije na internetskom jelovniku ovoga zagorskog restorana, valja pohvaliti izvrstan odrezak od tune. U restoranu Academia općenito se nudi više jela nego što je na jelovniku jer je nekoliko metara dalje Bistricza, drugi prilično veći restoran istog hotela. Dijele kuhinju, kad nema gužve, i konobare, pa je jasno da mogu podijeliti i specijalitete. Tamo su jela malo jednostavnija, ponešto i jeftinija, ali također se igraju njihovim imenima. Njoke iz lovčeve torbe tako rade s gljivama, povrćem i kobasicom.
Njihov, odnosno naš rižoto je s ječmenom kašom, pireom od graška, brokulom, tikvicom i mrkvom, a jelo "zagorski sam veseljak" sadrži ražnjić od lungića, pileći file, svinjski kotlet, kobasicu, pekarski krumpir i hrskavi špek.

Izbor vina je vrlo dobar. Na listi su i neka od ponajboljih vina svijeta, inače vrlo skupih, a ovdje ih nude po praktički maloprodajnim cijenama.

Dobro je pokrivena cijela Hrvatska, ali samo najpoznatijim i najvećim vinarijama, pa nema mjesta za istraživanje. Ima, međutim, mjesta za uživanje u vinima bračke vinarije koja ima istog vlasnika kao i hotel Kaj. Zahvaljujući tome, njihova fina i ne baš jeftina vina ovdje imaju vrlo dobre cijene i sva se toče na čaše.

Posluga je brza i srdačna, ali nenametljiva. Konobarica je uspješno balansirala između dva stola u jednom i tri u drugom restoranu tako da se nitko nije mogao osjetiti zapostavljenim. Dapače.

autor fotografija: Tomislav Miletić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 049/326 600

Web: www.hotelkaj.hr/restoran-academia.aspx

E-mail: kaj@bluesunhotels.com

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 12:00 - 23:00 h

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Zagrebačka bb; 49246 Marija Bistrica

Broj mjesta: 60

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Poslovanje restoran Academia počinje 2009. godine. Restoran nudi specijalitete temeljene na inovativnoj interpretaciji tradicionalne zagorske kuhinje.
Hrana se oblikuje na drukčiji, ali prepoznatljiv način, uz vjerovanje kako se ljubav stvara i ostaje na nepcima.
U restoranu koriste svježe i prirodno uzgojene namirnice koje dolaze s obližnjih lokalnih gospodarstava.
Ove vrhunske delicije možete kušati u mirnom i intimnom prostoru restorana Academia, koji je idealan za poslovni ručak ili romantičnu večeru.

Nagrade i priznanja:

Prva nagrada Zagorski chef 2011., 2013., 2014. i 2015. godine
Sezonski menu
Komentari