Above 5 rooftop restaurant


Michelin preporuka

Fine dining/conceptual
Josip Maraš
Cjenovni rang:

Visoko iznad krovova legendarnoga Grada, s pogledom na brojne epizode serijala "Igra prijestolja" i još tisuće divnih uspomena i priča, na vrhu prekrasno obnovljene zgrade koja je pretvorena u hotel Stari grad nalazi se restoran Above 5. Nakon što ste svladali puno stuba u uzanom hodniku, pred očima vam se pruži najljepši prizor na svijetu te jednostavno morate biti sretni i ispunjeni. Malena terasa za svega dvadesetak ljudi pristaje Dubrovniku nježno kao šlag na torti i spremni ste jesti nešto što će vam samo dodatno pojačati uspomenu na ovaj trenutak.

Above 5 je restoran koji za početak nudi raznolike i zanimljive doručke jer je zapravo – hotel. Od ručno rađenih brioša, izbora svježega sezonskog voća, lososa s avokadom do jaja na više načina, ovo je idealan način da se spremite na kasnije osvajanje zidina ili lutanje po ljepotama Dubrovnika.

Kartu mijenjaju svakodnevno, a za ručak je tako u ponudi pet startera, pet glavnih jela i četiri deserta.
Najbolje je početi nečim domaćim, pa je tako u ponudi pod paskom chefa Tonija Tralića na prvome mjestu dalmatinska pogača na specijalan način šefa kuhinje, moderna verzija obožavanog specijaliteta otoka Visa. Domaće tijesto, confit od rajčice, krema od češnjaka, ulje s peršinom i karamelizirani luk natjerat će vas da zažmirite i pomislite kako ste na nekome čamčiću dok vas ljuljuškaju valovi. Osim toga, tu su i kozice s umakom od čilija, tatarski biftek i tagliata od bifteka. Uz spektakularnu pogaču je posluženo preporučeno korčulansko bijelo vino pošip Posh 2015 St. Hills. Blaga, nježna i ukusna kombinacija za svaku preporuku.

Glavna jela idu od nimalo klasičnog burgera do odležanog mesa Rubije Gallege, koja se provlači kroz većinu jela i daje im taj tako poseban štih. Brancin, koji za predjelo dolazi u dimljenoj varijanti, sada dolazi u obliku prženog fileta, s kremom od celera, mladim špinatom i pinjolima, ali "play of the day" je svakako bolonjez. Da, koliko god to besmisleno zvučalo da na ovakvome mjestu i u ovakvoj atmosferi jedete nešto tako jednostavno - u velikoj ste zabludi. Izvrsno domaće tijesto, savršene tvrdoće, puno je okusa i aroma odležanog mesa u pikantnom umaku, uz jak ali izvrsno zauzdan Syris Volarević s Pelješca.

Što se vinske liste tiče, od šampanjaca i pjenušaca do Plešivice, Slavonije, Paga i bliže okolice s puno stranih naslova, ovdje ima tridesetak etiketa vrhunskih vinarija, s naglaskom na Miloša i Meneghettija. Izvrsno društvo, moramo priznati.

Za desert ovdje se nude kućni specijaliteti poput torte od čokolade i kave, legendarna pavlova, kao i kolač od jabuka i bosiljka te biskvit od limuna, malina i čokolade. Svježe, lepršavo, poput dojma koji će vas pratiti cijeli život jer ne jedete često iznad krovova divnoga Dubrovnika. Maleni, ukusni obroci uz gutljaje svjetskih vina s pogledom koji puni baterije do maksimuma, Above 5 je iskustvo koje će vam uvijek ostati u sjećanju. Divno.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 020/322-244

Web: www.above5rooftop.com

E-mail: info@hotelstarigrad.com

Radno vrijeme: PON - NED: 8:00 - 23:00

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Od Sigurate 4, 20000 Dubrovnik

Broj mjesta: 28

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Ovaj jedinstveni skriveni dragulj smješten je na vrhu izvorne zgrade iz 16. stoljeća, koja je u potpunosti obnovljena 2013. godine. Sve izvorne arhitekture ostale su netaknute, a Above 5 ostaje jedini restoran na krovu u Starom gradu Dubrovniku. Doživite romantične i nezaboravne mediteranske poglede na drevne gradske zidine, crvene krovove i kamene ulice, more i susjedne otoke.

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018
Sezonski menu
Komentari