Vinski podrum Vrbanek

Ocjena:
Plešivica

U Karlovačkoj županiji nalazi se Ozaljsko-vivodinsko vinogorje. Područje je izrazito brdovito, južne ekspozicije, na 240 m nadmorske visine, ističe se povoljnim agroekološkim uvjetima za proizvodnju grožđa visokih sadržaja šećera idealnih za proizvodnju vina visoke kakvoće.

Na tom području već od druge polovice 19. stoljeća spominju se prvi zapisi o razvoju proizvodnje vina. Godine 1998. počela je generalna revitalizacija vinogradarske i vinske proizvodnje koja je uključivala izmjenu kultiviranih vinskih sorti te preradu grožđa u kvalitetna i vrhunska vina.

U sklopu te bogate vinske regije nalazi se i OPG Vrbanek 1881 čije gospodarstvo raspolaže s 2,5 ha vinograda na kojima je posađeno 17.000 sadnica vinove loze. Prve ozbiljne korake u vinogradarstvu napravili su 90-ih godina kada su se uspješno plasirali na kartu poznatih hrvatskih vina. U sklopu svoga gospodarstva proizvode: graševinu, rajnski rizling, sauvignon, muškat, pinot sivi, pinot crni i Alicante Bouschet. Njihova vinska ponuda počinje kvalitetnim vinima pakiranima od 1 l na koja se nadovezuju kvalitetne butelje i predikatna vina, a završava s tri pjenušca koji predstavljaju krunu vinogradarstva.

Osim u razvoj vinograda i širenje svojih nasada obitelj Vrbanek uložila je i u izradu novoga, modernoga vinskog podruma s uređajem za kontroliranu fermentaciju i hladnu stabilizaciju te zaštitu vina inertnim plinom.

Tijekom posjeta njihovu gospodarstvu, osim degustacije vina, možete doživjeti i mali svijet ekoproizvodnje u koji su ukomponirali i proizvodnju hrane za životinje, proizvodnju krušnih žitarica, kao i uzgoj ovaca.

Tradicija, iskustvo, ljubav prema razvoju gospodarstva, u primjeni s modernom tehnologijom, glavne su smjernice za razvoj ovoga gospodarstva u kojima sudjeluju svi članovi, na čelu s Darkom Vrbanekom, dipl.ing. agronomije.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 047/758 868

Web: www.vina-vrbanek.com.hr

E-mail: darko.vrbanek@ka.t-com.hr

Radno vrijeme: Uz prethodnu najavu

Regija: Lika-Karlovac

Adresa: Obrež 1c; 47 283 Vivodina

Opis:

U vinogradarstvu i vinarstvu obitelj Vrbanek njeguje dugogodišnju tradiciju. Vlasnik Josip Vrbanek poznati je agronom s bogatim iskustvom u voćarskoj i vinogradarsko-vinarskoj proizvodnji. Gospodarstvo je smješteno u selu Obrež Vivodinski, 20 km sjeverozapadno od Karlovca. Osim velikog ulaganja znanja i vještina u vinogradarski uzgoj, obitelj Vrbanek investirala je u izgradnju modernog vinskog podruma.

Uz ponudu vina: Graševina, Sauvignon, Rajnski rizling, Sivi Pinot, Chardonnay, Dišeća Ranina, Frankofka, Portugizac i Lovrijenac, u njihovom vinskom podrumu mogu se kušati sokovi od jabuke, mandarine, grožđa te jabučni čips i jabučni ocat.

Redovito nastupaju na izložbama u Hrvatskoj i Sloveniji gdje njihova vina osvajaju visoka odličja.
Komentari