Vinogradarstvo i vinarstvo Enjingi

Ocjena:
Slavonija

Obiteljska tradicija uzgoja vinove loze seže još u daleku 1890. kad je Koloman Enjingi u malenom selu Hrnjevac na vinorodnim obroncima Krndije zasadio prve čokote graševine i kadarke. Ljubav prema vinarstvu i vinogradarstvu nasljeđivala se s koljena na koljeno te je kao pripadnik treće generacije, praunuk gospodin Ivan Enjingi 1957. godine preuzeo očuvane vinograde s oko 2 000 čokota vinove loze. Sve do 1972. g. čuvao je tradiciju i prodavao vino u bačvama, a te godine je prekinuo taj običaj i hrabro napravio novi korak u obiteljskom poslovanju te počeo prodavati vino u bocama. To se pokazalo izvrsnim poslovnim potezom za hrvatsku vinarsku budućnost.

Ivan Enjingi poštuje prirodne zakone i stoga bere samo najbolje grožđe koje ne tretira umjetnim, već ekološkim zaštitnim sredstvima te nikada nije koristio selekcionirane kvasce u proizvodnji i njegova vina nose eko markicu.

Sva vina proizvode se od vlastitog grožđa, a na 50 000 hektara najrasprostranjenija bijela sorta je graševina, a zatim slijede rajnski rizling, sauvignon, sivi pinot, traminac, rizvanac. Od crnih sorti uzgaja se zweigelt, frankovka, merlot, cabernet sauvignon i crni pinot.

U kutjevačkom vinogorju obitelj Enjingi nalazi se nekoliko vinograda. Najljepši i najveći vinograd nalazi se na položaju Venje, na nadmorskoj visini od 385 m. Tamo su i prekrasni vinogradi Hrnjevac i Mitrovac. U podrumu se godišnje proizvede oko 270 000 butelja sortnih vina, dok se u posebno dobrim berbama nude kasne i izborne berbe.

Svakako treba izdvojiti Venje iz kasne berbe, vrhunsko polusuho vino, kupaža od najboljih bobica grožđa sorti; zweigelt, pinot crni, frankovka, cabernet sauvignon, koje dozrijeva 18 mjeseci u hrastovim bačvama, a nakon toga odležava u bocama. Ukoliko niste ljubitelj vina, zasigurno ćete ostati impresionirani rakijom komovicom proizvedenom od bobica sorte grožđa zweigelta koja je odležala 23 godine u bačvama slavonskog hrasta.

Ivan Enjingi ima jasnu filozofiju: radi ono što voli, poštuje prirodu i podređen je vinu te od vrhunskog grožđa dobiva vrhunska vina. Ne vjerujete? Kušajte!

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 099 222 3013; 034 267 200

Web: www.enjingi.hr

E-mail: info@enjingi.hr

Radno vrijeme: Uz prethodnu najavu

Regija: Slavonija

Adresa: Hrnjevac 87, 34335 Vetovo

Opis:

Grožđe u vinogradima i vina u podrumu Enjingi nastaju u skladu s prirodnim zakonima u srcu svjetski poznatog Vinogorja Kutjevo. Nose eko markicu koja u suvremeno vrijeme potvrđuje ono što je u obitelji Enjingi prenošeno s koljena na koljeno — poštovanje prema prirodi.

Grožđe je to neopterećeno umjetnim zaštitnim sredstvima, a vino dobiveno od njega posebno, sa svim karakteristikama podneblja, kakvo i priliči vinaru koji je Hrvatskoj donio prvog zlatnog Decantera.

PRENOĆIŠTE ENJINGI
- 13 ekskluzivno uređenih soba, 29 ležaja;
- obilazak vinograda i podruma;
- stručne degustacije vina;
- elitni i kongresni turizam (do 50 osoba);
- online prodaja vina.
Komentari