Vinarija Zure

Ocjena:
Srednja i Južna Dalmacija

Na istočnom dijelu otoka Korčule raste legendarni grk (zapravo grkinja jer se radi o hermafroditnoj sorti kod koje muški cvijet nije funkcionalan i zato mu treba oprašivač), a u središnjem dijelu otoka vinogradima caruju pošip i rukatac (maraština). Naravno, sveprisutni plavac mali u Dalmaciji je i ovdje najzastupljenija crna sorta.

Pjeskovito tlo na kojem raste grku je pružilo zaštitu od filoksere, vinske pošasti koja je poharala vinograde Starog kontinenta početkom 20. stoljeća. Ovo vino zlaćane boje specifično je i po svojoj mineralnosti i svježini i jedinstveno je u svijetu.

Stoga ne čudi da je vinarija Zure obitelji Batistić iz Lumbarde (čija obiteljska loza seže više od 600 godina u bogatu korčulansku povijest) najpoznatija upravo po vinima, prošeku, ali i pjenušcu proizvedenom od ove legendarne sorte.

Nagrađivani suhi Grk Bartul (berba 2016. nagrađena zlatnom medaljom na Dubrovnik FestiWine 2017. godine) razlikuje se vina od iste sorte čije su bobice iz vinograda s pješčanom podlogom jer aromatika grka iz kamena je drugačija od onog iz pijeska. Izraženija je voćnost, posebice se osjeti naranča, uravnoteženih kiselina, ali se mineralnost i slanost nisu izgubili, premda tlo nije pjeskovito, već mješavina škrte dalmatinske zemlje i tvrdoglavog, smrvljenog kamena. Idealan je pratitelj jelima od ribe, rižotima s plodovima mora, školjkama, ali i vegetarijanskoj hrani.

Osim mirnog grka, vinarija Zure posebno je ponosna na prošek Elysion koji je na FestiWine natjecanjima 2017. godine u Dubrovniku i Sabatini osvojio zlatne medalje. U davna je vremena prošek proizveden od bijelog grožđa bio izuzetno cijenjen među ljubiteljima slatkih desertnih vina, ali je gotovo nestao s ovih prostora. Gorkaste bobice u kombinaciji s koncentriranim šećerom nastalim prosušivanjem na suncu (passito metoda) predstavljaju fenomenalan okusni doživljaj. Elysion je zadržao svježinu grka, a istovremeno je aromatičan i pun voćnih aroma sušenih grožđica, marelica te meda koje naprosto pozivaju da posegnete za arancinima, tradicionalnim otočkim grickalicama od sušene kore naranče. Desertno vino o kojem su mnogi razmišljali, a Batistići su ga vratili među žive!

Najkontroverzniji proizvod od grka je Zuretov pjenušac, u čijoj proizvodnji im je pomogao iskusni prof. dr. sc. Bernard Kozina s Agronomskog fakulteta u Zagrebu s kojim su surađivali i u pripremi vinograda Defora. Pjenušac, prigodno nazvan Quinta Essentia odležao je godinu na kvascima, proizveden je klasičnom metodom i zaista je rijedak i poseban. Očekivano izražene grkljanske svježine s citrusnim notama, ovaj brut pjenušac savršeno se slaže s pancetom, ali i jastog, školjke, lešo riba i riba sa žara bit će u dobrom društvu! Proizveden je u samo 600 boca i prava je privilegija kušati ga u posebnim prilikama. Na Decanteru u Londonu 2018. godine nagrađen je brončanom medaljom u najvećoj cjenovnoj kategoriji Boutique - Icon iznad 60 funti, a na Sabatini 2017. i zlatnom medaljom.

Premda su Zuretovi najviše posvećeni grku, i s pošipom osvajaju nagrade koji je bio šampion bijelih vina na ocjenjivanju u Mostaru, a okitio se zlatom na dubrovačkom Festiwine 2018. godine. Slamnato žute boje, karakterističnih voćnih aroma jabuka i bazge, s naznakama cimeta i vanilije preporučuje se uz bilo koju hranu sa sastojcima iz mora.

Sorte koje grku služe kao oprašivači Ivan i Marko Batistić su iskoristili za odličnu kupažu buntovničkog imena Rebellion, iskazavši mladenački, buntovnički, pomalo i tvrdoglavi životni stav da ništa nije nemoguće jer su im mnogi govorili da se melioracijom krševitog, zapuštenog tla upuštaju u avanturu koja je unaprijed osuđena na propast. Cabernet sauvignon, syrah, merlot (oko 90%) i u manjoj mjeri plavac mali i alicante bouschet čine ovo neobično uspješno i moćno vrhunsko crveno vino, jer baš nijedna sorta ne iskače i tvore skladnu cjelinu dok dozrijevaju u barrique bačvama. Nećete pogriješiti naručite li ga uz divljač, janjetinu ili govedinu, uz kotlovinu ili brudet, zapravo uz bilo koje dobro začinjeno jelo ili tvrdi i zreli sir.

Nepravedno bi bilo ne pohvaliti i izuzetan plavac mali još jednog provokativnog imena: Advocatus Diaboli. Rapsodija uravnoteženih aroma, ukusa i svježine, svilenih tanina i ukroćenih kiselina, duge i pamtljive završnice, beskompromisan plavac!

Obiteljski posao zaokružen je etiketama akademskog slikara Stipe Nobila, brata Ivanove i Markove bake, koje s reprodukcijama slika otočkih krajolika žarkih boja dodatno naglašavaju specifičnosti vina Zure.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 34 440 850

Web: www.zure.hr

E-mail: batistic.zure@du.t-com.hr

Radno vrijeme: Prema dogovoru.

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Lumbarda 239, 20263 Lumbarda

Opis:

Korčula, otok kojeg su i stari Grci (Korkyra Melaina) i Rimljani (Corcyra Nigra) prozvali Crnim zbog velikih površina prekrivenih crnogoričnim šumama, osim po prirodnim ljepotama poznata je i po vinima, ali prvenstveno ona od bijelih sorti!

Obitelj Batistić, poznatija pod nadimkom Zure, najveći je pojedinačni proizvođač grka na otoku i vlasnici su najvećeg vinograda koji se nalazi, za grk na neuobičajenoj poziciji, a to je Defora (naziv za vanjsku stranu otoka). Na melioriranom kršu, koji je uz pomoć strojeva i suvremene tehnologije 2011. godine pretvoren u novi dom ove specifične sorte, zasađeno je na 8 hektara, oko 33.000 čokota vinove loze, a na preostala dva uspijevaju masline i razne voćke. Kako grk(inja) treba oprašivače, društvo mu čine – cabernet sauvignon, syrah, merlot, alicante bouschet i plavac mali. Uz njih uzgajaju i pošip s kojim također osvajaju nagrade, a posadili su i mali vinograd s muškatom žutim kojeg planiraju iskoristiti za polusuho vino.

Osim uzgoja grožđa i proizvodnje vrhunskih vina, prošeka i pjenušca, uz ponudu usluge smještaja, od 1996. godine možete kušati i maslinovo ulje, voćne i biljne likere, autohtona jela, a riba, domaća svinjetina, perad, janjetina ili junetina uvijek se mogu naći na otvorenom roštilju agroturizma Zure.
Komentari