Vinarija Volarević

Ocjena:
Srednja i Južna Dalmacija

Vinarija Volarević u koju su uključeni svi članovi obitelji nalazi se u mjestu Prud, nedaleko od Metkovića, na granici s Bosnom i Hercegovinom. Rijeka Norin pridonosi idiličnoj slici ovoga kraja zbog vijugavog toka koji čini predivnu prirodnu sliku, a pitkom vodom opskrbljuje Neretvansku dolinu, Pelješac, Korčulu, Lastovo i Mljet.

Obitelj Volarević se prvobitno mislila baviti maslinarstvom, ali na sreću svih ljubitelja dobrog vina, 2005. godine odlučila je zasaditi vinograde na području koje do tada nikada nije bilo zasađeno vinovom lozom. Vinogradi Volarević nalaze se u Komarni, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Projekt gradnje počeo je melioracijom krša, mukotporno se čistila gusta makija, a kamen se mljeo na dubini od 60 centimetara kako bi se stvorili što savršeniji uvjeti za rast vinove loze i vinograda koji se danas nalaze između 72 i 132 metra nadmorske visine. Ono što se prepoznaje na modernom tržištu vina svakako je ekološka proizvodnja te je na cijeni što se vinogradi obrađuju ručno i isključivo prema ekološkim standardima.

Prva berba počela je 2010. godine, a vina toga godišta pohranjena su u arhivu za buduće generacije.
Tipična sorta ovoga kraja je plavac mali, koji je zadovoljan škrtom zemljom i ne traži mnogo vode za rast, no u vinogradima je zbog ekstremnih temperatura u tom području ipak ugrađen i sustav za navodnjavanje. Prednost područja Komarne kao vinogradarskog položaja očituje se u hladnim noćima koje omogućuju očuvanje izbalansiranih kiselina u grozdu. To pridonosi kvaliteti sorte jer je plavac mali sorta vina čiji kakvoća i sklad okusa uvelike ovise o očuvanju umjerene kiselosti grozda.

Vina proizvedena u vinogradima Volarević nose ime Syrtis, što u prijevodu znači Prud, ime sela odakle potječe i gdje živi ova vinogradarska obitelj. Savršeno pitko vino koje proizvode iz otporne sorte ovog podneblja i vrijedi ga kušati je i Plavac mali rose koji predstavlja nježniju stranu robusnog plavca malog, a ono je donijelo i prvu međunarodnu nagradu u obitelj - brončanu medalju na Balkanskom vinskom festivalu u Sofiji. Također, ljubitelji vina dobro znaju da se Plavac mali rose savršeno sljubljuje sa svježim kamenicama.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 020/690-631

Web: www.vinogradi-volarevic.hr/vinarija.html

E-mail: info@vinogradi-volarevic.hr

Radno vrijeme:

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Put Narone 124; 20350 Metković

Opis:

Vinarija Volarević se nalazi u Metkoviću, Put Narone 124, nasuprot vrtnog centra Rasadnik Prud, na glavnoj cesti koja vodi prema arheološkom muzeju Narona.
Prostire se na vise od 600 m2. Krasi je moderno uređen podrumski prostor, multifunkcionalni prostor za prezentaciju vina i održavanje vinskih radionica i svih oblika prezentacija, te vanjski prostor sa terasom. U sklopu vinarije nalazi se i prostor za degustaciju vina, kao i wine- shop s kompletnom ponudom vina.
Komentari