Vinarija Trdenić

Ocjena:
Pokuplje

Pitoreskna i bajkovita Moslavina već odavno oduševljava zaljubljenike u prirodu i tradicionalna jela, a u posljednje vrijeme polako, ali sigurno osvaja i vinoljupce. Obitelj Trdenić koja se više od stoljeća bavi vinogradarstvom prepoznala je brojne mogućnosti razvoja turizma na samo pedesetak kilometara od Zagreba pa osim gastro ponude u obiteljskoj vinariji s koje se pruža predivan pogled na Lonjsko polje, svojim gostima u sklopu vinske ceste Moslavine nude i nekoliko bijelih i crvenih vina koja se odlično sljubljuju s jelima tradicionalne kuhinje toga kraja.
Moslavačka sorta škrlet sve je prisutnija na vinskim kartama, a dodatni poticaj širenju uzgoja i proizvodnji ovog autohtonog vina dala je i Sisačko-moslavačka županija kroz sufinanciranje raznih projekata vinarija čime je znatno pridonijela istraživanju potencijala i klonskoj selekciji sorte te razvoju brenda. Vinarija Trdenić svojom je Škrlet Private Collection linijom privukla pažnju vinoznalaca i pronašla vjernu publiku: vino je proizvedeno od grožđa s najboljeg položaja i odnjegovano u podrumu posebnom metodom vinifikacije čime su dobiveni visoki alkoholi, ali i dojmljiv bouquet, izražene mineralnosti i uravnoteženih kiselina. Mirisi breskve, lubenica, bijelog cvijeća i ananasa zadržavaju se na nosu i u starijim godištima poput berbe 2015. te ruše predrasude o škrletu kao jednogodišnjem vinu koje pristaje uz mesna jela, a od tradicionalnih preporučujemo – hladetinu.
Uz autohtoni škrlet, u Moslavini svoja su mjesta pod suncem našle i druge sorte, a iznenađujuće dobro su se prilagodili bijeli i sivi pinot. Vino s kojom se kuća Trdenić posebno ponosi je Pinot sivi Founders reserve 2015, punog tijela i svježije od uobičajenih pinota. Voćne arome breskve, zrele kruške i tropskog voća s naznakama barriquea daju ovom vinu živost i fini bouquet: treba ga poslužiti dobro rashlađenog uz bijelu ribu, rižota, tjestenine i pečeno bijelo meso.
Pinot bijeli 2015. Private collection vrlo je zahvalna sorta za sparivanje s hranom. Prilično koncentrirane zlatno žute boje, aromatski cvjetno-voćne stilistike peluda žutog tulipana, zrele jabuke, bijele dinje i limunske trave. U ustima je vrlo meko, zaokruženo i sjajno uravnoteženo. Ostavlja na nepcu fini sloj maslačnosti koji je proizašao odležavanjem vina po battonage metodi. Vino odlikuje istaknuta sortna karakteristika mekoće koja opušta nepce i priprema ga na dobre zalogaje uz jela slabije strukture poput laganijih mesa i riba te uz priloge od povrća s roštilja koje nosi tendenciju gorčine, nježne aromatike i srednje trajnosti okusa.
Portugizac, sorta koja se također sve više vraća na vinske karte, u vinariji Trdenić se koristi u proizvodnji rosea. Ružičaste boje, izraženih nota zgnječenih, vrlo zrelih malina na nosu, dok na nepcu ostavlja snažan dojam mekoće zbog ravnoteže koju vino postiže odnosom svježine i neprovrelog grožđanog šećera. Mineralnost koja u završetku bridi na jeziku povećava osjet svježine i traži novi gutljaj, a odličan je izbor uz kulen srednje aromatike, srednje pečenu tunu s crvenim paprom i uz crvene njoke od cikle s coulisom od jagode.
Gewürztraminer Private Collection 2017, polusuho je vino transparentne i prozračne svijetlo žute boje, umjereno gusto pa brzo pada kad se zavrti u čaši. U bogatstvu izraženih cvjetnih aroma prevladava žuta ruža, a diskretno ispod osjeća se miris tek ocijeđenog mošta medene mekoće. Svježina i za sortu iznenađujuća preciznost ostavljaju senzacionalan trag aftertasteu. Sortna prepoznatljivost, izražena aromatika, umjerena razina sladora i sjajna kiselina smještaju ga na teren onih rijetkih Traminaca koji su u savršenoj ravnoteži te pritom užitni širem krugu ljubitelja vina. Dugotrajnost okusa pridonosi kompleksnosti ovog nadasve harmoničnog vina.
Preporučujemoga uz sireve s plemenitom plijesni i slastice izražene arome i umjerene slatkoće poput kolača od sira s listićima mente ili domaćom štrudlom.
Vrlo dobra bazna vina ohrabrila su Trdeniće da se okušaju i u proizvodnji pjenušca u kojem prevladava bijeli pinot, s dodatkom rizlinga, graševine i škrleta. Pjenušac Trdenić berba 2015. godine proizveden je u natur varijanti klasičnom šampanjskom metodom bez ekspedicijskog likera, srednjeg je tijela, naglašene svježine i izražene arome, a najbolje ga je sljubiti s bakalarom na bijelo ili kremastim namazima od patke ili guske.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 98 216 870

Web: www.vinarija-trdenic.hr

E-mail: vinarija@vinarija-trdenic.hr

Radno vrijeme: Po dogovoru.

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Trnovka ulica 28, 44317 Popovača

Opis:

Obitelj Trdenić više je od stotinu godina tradicijski vezana uz vinogradarstvo i proizvodnju vina u moslavačkom kraju te s ponosom ističu kako su baš svi članovi obitelji uključeni u proces proizvodnje, od rada u vinogradima po do zatvaranja boca i distribucije na tržište.
Ozbiljniji iskorak u svijet vina napravili su početkom devedesetih godina prošlog stoljeća kada su na oko pola hektara zasadili 1.500 loza i proizvodili oko 2.000 litara vina godišnje, a danas su se proširili na 15 hektara s više 85.000 trsova vinove loze i podrumom kapaciteta 100.000 litara.
Vinarija Trdenić proizvodi graševinu, rajnski rizling, bijeli i sivi pinot, traminac crveni i autohtoni moslavački škrlet od bijelih, te portugizac i cabernet sauvignon od crnih sorti.
Komentari