Vinarija Tomac

Ocjena:
Moslavina

Za jugoistočni greben Samoborskog gorja - Plešivicu - u vinskom se svijetu u posljednja dva desetljeća nerijetko koriste nazivi poput hrvatskog Chablisa ili hrvatske Champagne. Mirna, a posebice pjenušava vina iz podruma obitelji Tomac najbolji su primjer zašto Plešivicu uspoređuju s poznatim francuskim regijama. Specifičnosti plešivičkog terroira Tomčevi su dodatno oplemenili prelaskom na biodinamički uzgoj u skladu s načelima austrijskog filozofa i pisca Rudolfa Josipa Lovre Steinera, inače Međimurca, te korištenjem amfora u procesu vinifikacije. Trenutno oporavljaju tlo u jednom vinogradu površine 3 hektara pored kojeg nema drugih, konvencionalno uzgajanih trsova, sijući posebne biljke uz korištenje biodinamičkih pripravaka za prskanje loze.

Posebno zanimljiva su vina Tomac koja dozrijevaju u amforama ukopanim u zemlju, a prvo punjenje Brut Nature Amfore iz 2010. godine časopis Decanter je uvrstio je na listu 75 najuzbudljivijih vina 2016. godine među kojima je bilo samo 6 pjenušaca. U omjeru 50:50 chardonnaya i kupaže starih sorti vino fermentira u amforama, macerira se pola godine, a nakon toga godinu i pol dozrijeva u velikim drvenim bačvama od 2.000 litara i ne filtrira se. Boje prozirnog jantara s aromatikom amfore i naglašenim tercijarnim aromama uz koje se osjeti i voće, posebice tek ubrano grožđe, breskve i citrusi dobro ohlađeno savršeno pristaje uz kavijar, sirove škampe i naravno kamenice.
Inače, pjenušci Tomac dijele se na dvije linije: baznu (Millenium i Rosé) i premium (Classic, Diplomat i Amfora). Proizvode ih klasičnom, šampanjskom metodom pri čemu je bazno vino kombinacija chardonnaya i starih plešivičkih sorti.

Baš kao što mu sugerira i ime, pjenušac Diplomat izuzetno je skladan i uglađen, lijepih kiselina i niskih alkohola zahvaljujući plavcu žutom, dok prepoznatljive arome brioša i maslaca daje chardonnay. Odležava do 4 godine na talogu. Punog je i bogatog, kompleksnog okusa koji dugo traje, a mjehurići su skladni i mnogobrojni. Odličan aperitiv, ali i pratitelj laganijih jela od bijele ribe ili školjaka.

Tomac Traminac iz amfore iz 2017. godine ovo je ljeto ugledao svjetlo dana i odmah oduševio ljubitelje dobre kapljice. Vino je zadržalo nježne sortne karakteristike, šestomjesečna maceracija u glinenim posudama dala mu je punoću - a istovremeno, vino je ostalo nevjerojatno svježe.

Baš kao i traminac, Sauvignon je proveo pola godine u amfori, a zatim malo više od godine dana u velikim drvenim bačvama zapremine 2.000 litara. Naizgled uspavanih
Kralj crvenih vina, crni pinot - baš kao i chardonnay - odlično se prilagodio plešivičkom suncu i zemlji, koju uspoređuju s onom Burgundiji. Mirisi zrelog, ali svježeg crvenog voća, baš kao i okusi, traju iznimno dugo. Preporučuje se dekantiranje prije posluživanja uz jača mesna jela poput ossobuca ili na niskim temperaturama dugo kuhanih junećih obraza.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 1 6282 617

Web: www.tomac.hr

E-mail: tomac@tomac.hr

Radno vrijeme:

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Donja Reka 5, 10450, Donja Reka

Opis:

Obitelj Tomac vinarstvom se bavi više od jednog stoljeća te na oko 8 hektara suncem obasjanih obroncima Plešivice na položajima Bresnice i Šipkovice uzgajaju chardonnay, rajnski rizling, sauvignon, graševinu te pinot crni i portugizec, a u šezdesetak godina starom vinogradu s posebnom pažnjom njeguju više starih plešivičkih sorti poput štajerske beline, zelenog silvanca, neuburgera, šipelja, plavca žutog i crvenog veltlinca kojim su 1987. napunili prve butelje. U vinogradima se vode ekološkim načelima: bazna vina za pjenušce pripremaju u inoxu, a mirna vina školuju u drvu - klasičnom barriqueu ili velikim bačvama zapremine između 2 i 5 tisuće litara. Od 2006. godine njeguju vina u amforama naručenim iz Gruzije koja su na tržište izašle tri godine kasnije.
Komentari