Vinarija Štampar

Ocjena:
Zagorje – Međimurje

Jedinstveni terroir međimurskih brežuljaka, daleko od gradske vreve i prometnica pogodan je za uzgoj brojnih vinskih sorti pa ne čudi da Štamparovi u ponudi imaju čak 8 etiketa bijelog vina, jednu crvenu kupažu, 3 predikatna vina, a od 2013. godine i dva pjenušca.
Naročito se ističu vina proizvedena od autohtonog moslavca kojeg su međimurski vinari uspješno promovirali pod jedinstvenom robnom markom Pušipel.
Pušipel se puni u unikatnu bocu s elegantnim dugim vratom koja podsjeća na burgundsku, a Štampar Pušipel classic berba 2018. na ovogodišnjem je Decanteru osvojio srebrnu medalju. Pušipel classic je vino žive žuto-zelenkaste boje, herbalnih i cvjetnih mirisa s dugotrajnim okusom žutog voća, posebice citrusa i naznakama mineralnosti u retrookusu. Zaokruženo i uravnoteženo, ovo vino iznenađuje slasnim kiselkasto-slatkastim okusom koji se fino može sljubiti uz jela od bijelog mesa, janjetinu, tjestenine s umacima na bazi sira, razna rižota pa i ribu.
Od moslavca klasičnom metodom vrenja u boci proizvode i Urban White, lepršav i svjež extra brut pjenušac. Mnogobrojni i sitni mjehurići naglašavaju profinjen miris i harmoničan okus u kojem je najbolje uživati uz kamenice ili quiche.
Osim pušipela, Međimurje je poznato i po sjajnim sauvignonima što su prepoznali i Decanterovi ocjenjivači i broncom nagradili Štampar Sauvignon berbu 2016. Lagano vino, ali iznimno bogatog, zavodljivog mirisa limete, zelene paprike i cvijeta bazge pravo je ljetno vino prikladno uz laganije obroke.
Uz glavna jela poput goveđeg bifteka, divljači, pečene patke ili guske, odlično pristaje Urban Red, crvena kupaža od gamaya i cabernet sauvignona. Intenzivne je tamno crvene boje, snažnih alkohola i voćnih aroma, a dozrijeva godinu dana u drvu pa se voćno-herbalne arome prožimaju s notama dima.
Za kraj obroka, Pušipel Prestige ledeno vino je izbor kojeg svakako treba probati uz poznatu međimursku gibanicu: izuzetno slatko vino (više od 60g/l ostatka šećera), ubrano i prerađeno na -9°C 2007. godine u odličnoj je formi što se najbolje vidi po prisutnosti nježnih tercijarnih aroma. Prestige odlikuje jedinstvena kombinacija visokih alkohola, bogatog ekstrakta, primjetnih kiselina i naglašene slatkoće – sve što se od desertnog vina s potencijalom za odležavanje i očekuje.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 91 780 5583

Web: www.vinarija-stampar.hr

E-mail: stampar@vinarija-stampar.hr

Radno vrijeme: prema dogovoru

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Sveti Urban 2, 40312 Štrigova

Opis:

Prije više od jednog stoljeća izgrađen je podrum u kojem je započela priča o međimurskim vinima obitelji Štampar koja je preuzela vinariju sredinom dvadesetih godina prošlog stoljeća. Od početnih 3.000 trsova i stare hrvatske hrastove preše, Štampari danas uzgajaju grožđe na 10-ak hektara vinograda uzdignutih 300 metara iznad mora na mjestu gdje se dodiruju međimurska pitoma brda i ljutomersko-jeruzalemske gorice, među kojima se posebno ističe položaj Mađerkin breg.
Vinarija je jedan od pokretača vinskog festivala Urbanovo, te projekata revitalizacije autohtone sorte moslavac pod brendom Pušipel i predstavljanja mladih vina „Mlado Međimurje“.
Komentari