Vinarija Šipun

Ocjena:
Hrvatsko primorje

Po mnogočemu je otok Krk znamenit, ali svi vinoljupci dobro znaju gdje se uzgajaju izvrsna žlahtina i još neke autohtone sorte toga kraja. Zanimljivo je da se žlahtina još uzgaja na turskom otoku Bozcaadi, a tamo ju je iz Vrbnika oduševljeno prenio austrijski vinogradar, dr. Hermann Gareis. Osim te sorte još je jedna sorta vina autohtona hrvatska. To je zinfandel ili tribidrag, što se dokazalo DNK uzorkom te sorte. A da Vrbnik na Krku ima posebno mjesto na vinskoj karti Hrvatske, dokazuju i Ivica Dobrinčić i njegova vinarija Šipun, za čije je obiteljsko naslijeđe vezan od davnih dana.

Nakon završenog studija agronomije u Zagrebu i povratka u rodno mjesto, Ivica Dobrinčić osniva 2003. godine Vinarstvo i rasadničarstvo Šipun kao obiteljski posao. U okviru njega razvija se i proizvodnja loznih cijepova, ponajviše žlahtine, ali i drugih autohtonih sorti vinove loze poput sansigota, trojšćine crvene, kamenina, debejana. Vinarija Šipun prepoznala je potencijale tipičnoga vrbničkog podneblja te stoga revnosno sudjeluje na projektima revitalizacije autohtonih sorti vinove loze Hrvatskog primorja.

Ulaganja u vinarstvo, u tehnološkom i enološkom smislu, donijela su i očekivane rezultate, pa je vino Žlahtina Šipun proglašeno tri puta zaredom najboljom žlahtinom i uvršteno među 15 najboljih bijelih vina Hrvatske. Tehnologija i znanje rezultirali su proizvodnjom vina koje je svojom kvalitetom pronašlo mjesto među potrošačima, a time otvorilo i nove putove i mogućnosti osvajanja sve zahtjevnijih tržišta vina. Šipunova Žlahtina svojom pitkošću, lakoćom i mirisnošću, a Sansigot svojom voćnošću s prepoznatljivim okusima višnje i maline.

Na vrbničkim mikrolokalitetima vinograda posebna se pozornost posvećuje podizanju kvalitete vina na razinu koju autohtone sorte žlahtina, sansigot i trojšćina crvena zaslužuju, ali i neke introducirane sorte kao što su cabernet sauvignon, merlot i petit verdot. Vinograd vinarije Šipun na optimalnom je položaju, jugozapadne ekspozicije i zavidne inklinacije, na 225 metara nadmorske visine.

U budućnosti Ivica Dobrinčić planira ponuditi tržištu poluslatki muškat te bordošku kombinaciju - 65% cabernet sauvignona, 30% merlota i 5% petit verdota. Odležavanje vina u drvenim bačvama u kombinaciji francuskog i slavonskog hrasta te u drvu akacije i kestena dat će posebnu prepoznatljivost i eleganciju, kao i nadasve konkurentnost ovim vinima.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 091/5087-027

E-mail:

Radno vrijeme: Uz prethodnu najavu

Regija: Kvarner

Adresa: Šipun 16; 51 516 Vrbnik

Opis:

Mala, ali vrlo značajna vinarija koju vodi cijenjeni agronom Ivica Dobrinčić. Posljednjih nekoliko godina proizvodi vrbničku žlahtinu top kvalitete, kojom značajno pomiče dosadašnje granice saznanja o potencijalu sorte. Osnovni posao kojim se pored vinarstva bave je za Vrbničko polje važna proizvodnja loznih cijepova žlahtine i rasadničarstvo. Dobrinčićevu žlahtinu prepoznat ćete pod nazivom Žlahtina Šipun. Osim žlahtine, veliki povratak na tržište doživjela je crna hrvatska autohtona sorta Sansigot (Sušćan). Ovu gotovo zaboravljenu i napuštenu sortu razmnožio je Ivica Dobrinčić. Zasada je ima u malim količinama, do 1200 boca godišnje, ali zavidne kvalitete.
Komentari