Vinarija Šember

Ocjena:
Moslavina

Svi članovi obitelji Šember sudjeluju u proizvodnji vrhunskih vina i pjenušaca, a najviše vremena provode u vinogradima. U podrumu pod kontroliranim uvjetima ostavljaju vino da na miru sazrije do trenutka kad je spremno izaći na tržište. Rajnski rizling i chardonnay odmaraju u bačvama francuskog hrasta (zapremina 1.500 do 3.000 litara), za crni pinot koriste 500 litarske bačve, a bazna vina za pjenušce fermentiraju najprije u inoxu, nakon čega neko vrijeme odleže u hrastovim bačvama – točno koliko treba da malo izgube na preintenzivnoj aromatici - i tek tada drugi put fermentiraju u buteljama, u kojim se školuju 2 do 3 godine.

Chardonnay i plavec žuti u vintage pjenušcu Pavel u idealnom su omjeru koji ovo vino s brojnim i sitnim mjehurićima čine izuzetno kompleksnim. Na nosu se osjete ugodni mirisi korice kruha kao posljedica dužeg odležavanja na kvascima, isprepleteni sa zrelim jabukama i breskvama te diskretnim naznakama tercijarnih nota. Punog i zaobljenog tijela, s uravnoteženim kiselinama s jedne i slašću s druge strane, te relativnog dugog aftera izvrstan je aperitiv, ali može pratiti i jela od bijelog mesa, kao i ribu.

Još jedan kompleksan Šember pjenušac je Brut, sličnih karakteristika kao i Pavel, s nešto naglašenijom mineralnošću, a „voćni“ Rosé od baznog crnog pinota sve je samo ne uobičajeni ružičasti pjenušac! Narančasto bakrena boja s mnogobrojnim, sitnim mjehurićima nagovještava iznenađenje u nosu, ali i nepcu: razigrana voćnost i diskretne cvjetne note uvod su u mineralnost plešivičkog terroira, sa znatno slabije izraženim empireumatskim aromama u odnosu na Brut – najbolje ga je sljubiti uz nešto slatko, ali s malo šećera - poput pana cote ili tarta.

Ako za pjenušce vrijedi pravilo da se mogu pijuckati cijeli dan, Šember Qvevri od rajnskog rizlinga iz amfore primjer je da i za neka mirna vina vrijedi sličan postulat. Ubrano grožđe fermentira i potom dozrijeva u posebnim glinenim posudama ukopanim u zemlju (zapremine 500 i 1.500 litara) bez ikakvih drugih dodataka, a povremeno miješanje podsjeti prirodne kvasce da moraju i zadnji gram šećera preraditi u alkohol. Nakon amfore, vino još dvije godine boravi u hrastovim bačvama i još toliko u bocama. Kremozno, sočno, i puno s aromama bazge i lipe – zahvaljujući ekstremnim uvjetima u amfori – ovo je vino spremno za sljubljivanje s gotovo svakom hranom, te ga preporučujemo uz jela u kojima ima puno šafrana.

S položaja Popov breg Šemberi beru rajnski rizling i za mirno vino – toplo i snažno, ali harmonično i zaobljeno, s nešto više šećera s mirisima slatkih jabuka, marelica, i breskve te notama meda na koje se nastavljaju citrusi. Osjetite li i tragove plemenitog botrytisa, to znači da je vino idealno posluženo uz neko predjelo ili tvrde sireve.

Zlatno žuti Šember Chardonnay još je jedno vino iz obiteljskog podruma koji iskače iz uobičajenih okvira: karakteristični maslačni okusi na nosu i na početku i na nepcu nježni su i nimalo agresivni. Tek u after tasteu – zajedno s dozom slanog – dolaze do izražaja i potvrđuju da se radi o chardonnayu. U prvom su planu živahne voćne note lubenica i dinja s floralnim primjesama livadnog cvijeća, a zahvaljujući odležavanju dijela vina na finom talogu ono je kompleksno i punog tijela. Chardonnay je zahvalan i jednostavan za sparivanje s hranom, te ovaj odlično pristaje uz jela s tjesteninom.
Šemberi vole raditi i Pinot crni: nježan i laganih tanina slaže se s jelima od divljači, ali i kavijarom. Jagode i trešnje na nosu, s tek primjetnim notama hrasta čine ga pitkim i svježim, pa se može piti i bez hrane.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +3851 6282 476

Web: www.sember.hr/

E-mail: zdenkosember@gmail.com

Radno vrijeme: po dogovoru

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Donji Pavlovčani 11b, 10 450 Jastrebarsko

Opis:

Novi vinski podrum „s dušom“ obitelji Šember otvoren je pred nešto više od godinu dana, kad je predstavljen i posljednji u nizu pjenušavih perjanica vinarije – pjenušac Pavel. Na padinama Plešivice njihovi vinogradi prošarali su oko 6 hektara valovitih brežuljaka (Pavel, Bresnica, Vučjak, Starjak, Mladina) u kojima osim starih plešivičkih sorti u sunčanim danima i prohladnim noćima uživaju i chardonnay, rajnski rizling, graševina, bijeli i crni pinot te portugizec. Prvo mirno vino buteljirali su još 1991. godine, od 1997. klasičnom metodom rade pjenušce, a od 2011. vino njeguju i u amforama (qvevri).
Komentari