Vinarija Roxanich

Ocjena:
Istra.

Vinar Rožanić može zvučati kao zaneseni pjesnik kada opisuje svoju proizvodnju vina i ljubavi prema vinovoj lozi i savršenim grozdovima. Filozofija organskog uzgoja u fokusu je vinarije Roxanich jer je Mladenu Rožaniću iznimno bitna koleracija između čovjeka i prirode te proizvodnja vina s minimalnim tehnološkim utjecajima.

Nakon brojnih putovanja svjetskim vinogradarskim regijama i druženja s brojnim vinskim stručnjacima te impresijama donesenim iz francuske doline rijeke Rone, odlučio je perfekcionističkim stavom stvoriti u Istri svoju vinsku oazu. U blizini Višnjana, na lokacijama Bačva i Bušure, na isključivo crvenoj zemlji bogatoj željeznim oksidima i kalcijevim karbonatima, koji vinima daju savršen karakter rastu predivne bijele i crne sorte. U bijelim sortama zastupljene su malvazija, chardonnay, bijeli pinot, sauvignon i muškat, a u crnim sortama merlot, cabernet sauvignon, teran, refošk, borgonja te sasvim malo cabernet franca i crnog pinota.

Za vina Roxanich karakteristična je duga maceracija i sazrijevanje vina tijekom tri godine u hrastovim bačvama koje se tretiraju isključivo pčelinjim voskom te odležavanje u bocama od tri do šest mjeseci.
Podrum vinarije Roxanich odabrao je svoj put u predstavljanju, i to uglavnom na festivalima vina slične ili jednake vinifikacije kao što su Orange wine, RAW wine festival ili Vini Veri…

Svojedobno je vinarija imala status najnagrađivanijeg podruma VinIstre u njezinoj povijesti, a zlatnu medalju za Merlot 2006. godine ovo cijenjeno vino dobilo je na svjetskom natjecanju merlota. Sada je vinarija Roxanich ponosna na odlične ocjene prestižnih časopisa Eno&Gastro koji su upravo unutar tematskih članaka o prirodnim vinima uzeli vina/boce na tržištu i ocijenili ih kroz takozvani blind tasting. Upravo na takvim kušanjima vinarija je osvojila sjajne rezultate i pobijedila neke svjetske priznate podrume i njihova znatno skuplja vina kao što su, primjerice, vina Vinum, dosssier Naturwein.

Podrum Roxanich je prije nekoliko godina pokrenuo i liniju mlađih prirodnih vina, koju su nazvali Prve Rože, a sve je krenulo s Malvazijicom, Rožicom i Porco Rossom. Nedavno su izašla najnovija tri vina iz linije Prve Rože, a to su Draga iz bijelog pinota 2015. godina, Mirna 2015. berba sauvignon blanc i Sorelle iz 2013. godine sorte chardonnay.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 091/6170-700

Web: www.roxanich.hr/

E-mail: info@roxanich.hr

Radno vrijeme: Uz prethodnu najavu

Regija: Istra

Adresa: Kosinožići 26; 52446 Nova Vas

Opis:

Dugo je u Mladenu Rožaniću tinjala ljubav prema vinu da bi, prije petnaestak godina, prerasla u istinsku strast. U dolini rijeke Rone (Rhône) surađivao je i družio se s uglednim francuskim vinogradarima i vinarima. I tada se u njemu rodila vizija vinskoga sna u rodnoj Istri. Nakon godina putovanja i brojnih posjeta najpoznatijim svjetskim vinskim regijama na kojima je stekao dragocjeno znanje, Mladen se odlučio posvetiti vinogradarstvu i vinarstvu.

Najprije se dao u potragu za najpogodnijim istarskim terenima na kojima će zasaditi vinograde. U četiri godine, podignuta su 23 hektara vinograda u blizini Višnjana, i to na lokacijama Bačva i Bušure. Riječ je o zapadnom istarskom vinogorju, području koje je klimatski i geološki upravo idealno za vinogradarstvo. K tome, u Kosinožićima je uređen vinski podrum površine 900 m².
Komentari