Vinarija Prović

Ocjena:
Srednja i Južna Dalmacija

Jedna od najintrigantnijih vinarija južne Dalmacije smjestila u mjestašcu Opuzen, a lako ćete je pronaći jer je dio sklopa hotela prepoznatljivog imena: Merlot, također u vlasništvu obitelji Prović. No, ne dozvolite da vas naziv hotela zavara, premda su i crvena vina vrhunska – ovdje, daleko na jugu, proizvodi se jedan od najboljih hrvatskih chardonnaya!

Bazni chardonnay iz podruma Provićevih jednostavnog naziva CH vino je punog tijela, svježe i fino uravnoteženo u kojem mineralnost, arome zrelog voća i cvjetne note ne prekrivaju hrast i maslac u retrookusu zahvaljujući tome što polovica vina odležava u malim drvenim bačvama. Uz ovakav chardonnay najbolje je naručiti sočan steak, rakove ili bijelu ribu.

Posebna serija chardonnaya pod nazivom Naron (lat. Neretva) puni se u samo 900 butelja i za razliku od baznog, nakon miješanja odležava godinu dana na finom talogu u starim hrastovim bačvama. Ovaj sur lie chardonnay je kremozno, karakterno i moćno, nekima možda previše karamelizirano vino i najbolje ga je ostaviti za kraj objeda.

Iz doline Neretve dolazi i bordoška kupaža MC 2016 s dvije trećine merlota i trećinom cabernet sauvignona, koja se u najboljim godinama posebno njeguje i kao Reserva. Vina se odvojeno vinificiraju s maceracijom od desetak dana, zatim se kupažiraju te odmaraju u barriqeu petnaestak mjeseci nakon čega skoro pola godine provede u inoxu, a onda još toliko u bocama prije puštanja na tržište. Bistro, djelomično gusto, rubinski crvene boje kompleksnog mirisa u kojem prevladavaju dim, borovnice i kupine, a na kraju papar i vanilija. Užitno vino, djelomično toplo i mekanih tanina, srednje intenzivnih okusa kuhanog bobičastog voća, ponajviše borovnice u aftertaste koji prate mirise. Vino s potencijalom čuvanja i većim od 4-5 godina, a ako ga ipak odlučite popiti odmah, kozletina ili janjetina s ražnja su odličan izbor za sljubljivanje.

Rijetkost na tržištu je Livija, monosortno vino od autohtone zlatarice – jednog od pošipovih roditelja. Vrlo je aromatično vino s mirisima i okusima bazge, svježe pokošene trave, zelenih jabuka i limete. Pravo osvježenje u ljetnim danima, a iznenađujuće se dobro slaže sa sushijem.

Školjkama i neretvanskim gamborima najbolja je družica Teuta, ružičasto je vino od syraha u provansalskom stilu, boje lososa zahvaljujući kratkotrajnoj maceraciji. Zavodljive jagode, maline i crveni grejp zarobljeni u boci još su jedno osvježenje za vruće dane.
S nestrpljenjem očekujemo muškat žuti, jer ako je suditi po chardonnayu, u podrumu Prović školuje se još jedno odlično vino.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 20 611 522

Web: vinarstvo-provic.hr

E-mail: info@vinarstvo-provic.hr

Radno vrijeme: po dogovoru

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Podgradina 179/1, 20355 Opuzen

Opis:

Na oko 2 hektara vinograda na zemlji, ne tako davno potopljenoj morem, a u neposrednoj blizini ušća Male Neretve, obiteljska vinarija Prović s velikim entuzijazmom uzgaja cabernet sauvignon, merlot i syrah od crvenih te chardonnay, autohtonu zlataricu, a odnedavno i muškat žuti od bijelih sorti. Terroir neretvanskog vinogorja zaista je poseban: tlo je kombinacija aluvijalnog tla i riječnog humusa s puno morske mineralnosti, zime su blage, ljeta duga, topla i suha, a mikrolokacija broji i preko 2.700 sunčanih sati godišnje. Chardonnay i muškat žuti svojevrsni su – uspješni - eksperimenti Provićevih sa sortama za koje se vjerovalo da ne mogu uspjeti ovako daleko na jugu.
Komentari