Vinarija Poletti

Ocjena:
Istra.

Peter-Piero Poletti, nekada DJ i cijenjeni turistički vodič, ljubitelj američkih old timera na četiri kotača, s velikim će vas osmijehom na licu provesti kroz svoj suvremeni podrum. Čovjek koji uživa u životu proizvodi isto takva vina: elegantna i skladna, užitna i pitka, ali nikako ne jednostavna.

Već prvo vino s kojom je najbolje započeti kušanje - svježa istarska malvazija - potvrđuje sve navedeno: intenzivno voće (kruška, breskva i dinja) najprije na nosu, a onda i na nepcu elegantno ustupaju mjesto nježnoj mineralnosti. Harmoniju mirisa i okusa najbolje je sljubiti uz domaće istarske fuže s tartufima ili samo sa svježim kamenicama. Grožđe se uzgaja na tri lokacije, a nakon fermentacije miješaju se samo najbolji dijelovi sa svakog od položaja.
Osim bazne linije, proizvode i Malvaziju Classica iz vinograda Brajde koji zbog škrte crvenice ima vrlo male prinose, ali je zbog toga vino mekano, jako i visokih, ali ne divljih alkohola. Fermentira u kontroliranim uvjetima, bez maceracije u barrique bačvama od akacije i hrasta pa su naglašene empireumatske arome. Ne možete pogriješiti naručite li uz Classicu buzaru od škampi ili ribe na gradelama.

Uz ribu na žaru ide i Chardonnay Poletti, vino ugodnih kiselina i viših alkohola, ukusno do slano, pa iako toplo i mekano vrlo je pitko.
Imate li sreće, Piero će vam Teran Poletti predstaviti uz odgovarajuću glazbenu podlogu - žestoki hard rock standard Smoke on the Water pristaje uz mlađi, moćniji i jaki suhi teran (aktualna berba 2016.), dok uz odležani, otmjeniji i uglađeniji arhivski iz 2009. više pristaju taktovi klasika James Browna It’s a man’s, man’s, man’s world. Uz oba vina odlično se slažu istarske delicije poput ombola, domaćih kobasica ili jela od divljači.

Cabernet sauvignon zauzima posebno mjesto u podrumu Polettijevih: vina dozrijevaju u drvenim bačvama i na tržište izlaze tek nakon 5 godina odmora u podrumu i buteljama, a u dobrim godinama rezultati su vrhunski. Nagrade na brojnim natjecanjima svrstale su Polettijev cabernet sauvignon među najbolje na svijetu, a neki od starijih gentlemana u crvenom, poput berbe 2000. i danas su svježi i poletni, užitni i pitki s pravom simfonijom mirisa i okusa bobičastog voća koji u after tasteu tek u naznakama podsjećaju na džem, kojem odgovaraju snažnija jela od crvenog mesa i divljači.

Uz deserte pristaje zavodljiva Rosella od muškata ruže, snažno vino naglašenih aroma. Budući da je funkcionalan samo ženski cvijet, između redova je posađen teran koji služi kao oprašivač. Karakterističan miris ruže, maline i jagode poziva na voćne kolače i salate, a premda visokih alkohola, ostatak šećera ostavlja vino suhim do polusuhim pa je ova ružičasta senzacija najbolji izbor za vruće i sparne ljetne dane i noći.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 91 449 2510

Web: vina-poletti.hr/

E-mail: vina.poletti@gmail.com

Radno vrijeme: po dogovoru

Regija: Istra

Adresa: Markovac 14, 52463 Višnjan

Opis:

Počeci obiteljskog gospodarstva Poletti sežu u 1842. godinu kad je nono Piero Bernobich iz malog istarskog mjesta Markovac nedaleko Višnjana za svoj životni put izabrao zemlju i zasadio vinovu lozu i masline. Krajem devedesetih godina prošlog stoljeća Peter-Piero Poletti, šesta generacija te loze, proširuje imanje na 7 hektara vinograda te povećava kapacitet podruma. Osim autohtone istarske malvazije i terana, proizvode i chardonnay, cabernet sauvignon, merlot i raritet, muškat ružu - sortu koja je kod nas gotovo nestala.
Komentari