Vinarija Perak

Ocjena:
Slavonija

Graševina, perjanica vinarije Perak svakako je najprihvaćenija bijela sorta u Hrvata koja se uzgaja u 70% nasada, čiji se vinogradi nalaze u srcu Slavonije na jednim od najboljih položaja. Smješteni u kutjevačkom vinogorju na južnim padinama Krndije, između Kutjeva i Vetova, vinogradi se protežu duž ponajboljega vinogradarskog položaja kutjevačkog vinogorja, od Mitrovca, preko Lukača, do Vetova na nadmorskoj visini od 220 do 300 metara, što je sjajan preduvjet za stvaranje vrhunskih vina.

U prepoznatljivu simbolu grozda sastavljenog od šest jednakih krugova danas prepoznajemo vinariju Perak, čiji je vlasnik enolog Ivica Perak odlučio 2012. podići vinariju na temelju golema znanja koje je stekao u najvećoj hrvatskoj vinariji Kutjevo d.d. Time je ušao u rang mladih, novih vinara, što je određeni paradoks s obzirom na njegovih 26 godina rada i skupljanja znanja među najboljima.

Ledena berba kruna je svakoga vinogradara. Posebno puno pozornosti posvećuje se berbi grožđa koje je u smrznutom stanju. Zamislite vinograde prekrivene bijelim snijegom i smežurane bobice koje se tek malo nadziru tejedva čekaju da se uberu i prerade. Berbom ledenih bobica u podrumu počinje dugotrajna i suptilna prerada, tako da se ledeno vino proziva i tekućim zlatom. Tolika mu je i cijena. Predikatna vina najčešće se pakiraju u male boce zapremnine od 0,375 l.

Boja predikatnog vina najčešće je slamnato žuta, a starenjem poprima zlatnu pa jantarnu boju. Ta vina su jako sirupasta i veće gustoće. Prepuna su aroma tropskoga voća, od ananasa i marelice do vanilije i smokve.

Stoga je vrhunac ponosa Ivice Peraka svakako bilo kada je na natjecanju Vino Kap 2017. vino Ledena berba graševina proglašena šampionom, a na istom je osvojio i titulu za najbolje mlado vino traminac. Vinariji Perak nije promaklo nii Decanterovo srebro za Ledeno vino graševina 2012. Zato u želji da se nauživate u nekom od predikatnih vina, Ledena berba vinarije Perak sigurno će vam biti u slast.

Vinarija Perak nizala je još mnoge nagrade poput one za graševinu Mitrovac 2013. te graševinu vrhunsku 2015. na Vino Kapu, a na Sajmu vina Orahovica njegova graševina vrhunska 2015. i sauvignon blanc 2015. proglašeni su šampionima. Ondje je osvojio i zlatnu medalju za svoj merlot 2015.

Ivica Perak posvetio se i sortama kao što su rizling, chardonnay, traminac, sauvignon blanc te crnim sortama zweigeltu, cabernet sauvignonu i merlotu, a najavljuje vrlo visoke standarde u proizvodnji, što svakako veseli, jer je s graševinom i tramincem briljirao.

Da je tome tako, vidi se i po planovima za realizaciju novoga vinskog podruma, koji bi trebao biti dostatan za proširenje proizvodnje na 500.000 boca.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 0989682100

Web: www.facebook.com/Vinarija-Perak-1447687048788894/

E-mail: iperak.kutjevo@gmail.com

Radno vrijeme: Uz prethodnu najavu

Regija: Slavonija

Adresa: Tomislava Tomića 41 34340 Kutjevo

Opis:

Vinogradi vinarije Perak su smješteni u kutjevačkom vinogorju na južnim padinama Krndije, između Kutjeva i Vetova,u samom srcu Slavonije. Vinogradi se protežu duž ponajboljeg vinogradarskog položaja kutjevačkog vinogorja- Mitrovca, Lukača i Vetova, od 220 do 300m nadmorske visine. Svi su vinogradi u krugu od tri do maksimalno sedam kilometara.

Autor vrhunskih vina vinarije Perak je enolog Ivica Perak.
Komentari