Vinarija Papak

Ocjena:
Slavonija

Svinjski papak, koji viri iz rukava odijela i drži čašu s vinom, dodatno ističe vinski položaj Radosh s kojeg dolazi grožđe od kojeg Mladen Papak puni svoje butelje: vinar se tako našalio sa značenjem svog prezimena i ujedno naglasio iznimnu kvalitetu vinograda s položaja koji se po svemu može mjeriti s već poznatim položajima Principovac i Vukovo.

Perjanica vinarije je graševina koja se na tržištu može naći u dvije linije Classic opravdava svoje ime – radi se o pitkom i laganom vinu, blagih kiselina kojima zahvaljuje svježinu. Klasična graševina niskih alkohola koja se odlično sljubljuje i s domaćom, težom slavonskom hranom. Vrhunska linija graševine Radosh proizvedena je od grožđa kasnije berbe. Kompleksna i užitna, punog je tijela, ugodne gorčine s citrusnim aromama i notama zrelog voća idealna je za posluživanje uz šarana s rašlji i drugom riječnom ribom.

Jesenski dani bez previše kiša idealni su klimatski uvjeti za rajnski rizling koji tako na miru može dozrijevati na trsu bez opasnosti od botritisa. Rajnski rizling Radosh prava je polusuha senzacija na nepcu dok šećeri otupljuju kiseline, visoke kiseline umanjuju slatkoću! Dobro zaljućeni riblji paprikaš najbolje prati ovo kremozno, ni slatko ni kiselo vino, a vrijedi ga pijuckati i uz kozje sireve.

Osim rajnskog rizlinga, i traminac je sorta koja odlično uspijeva na padinama Fruške gore uzdignutim nad Dunavom. Radosh Traminac voli da ga se pusti odležati jer tek tada do izražaja dolaze njegove karakteristike: elegantan i nježan, mirisa koji podsjeća na livadni med i rascvjetane ruže u ustima je slatkast, a opet suh. Za uživanje na kraju obroka ili uz lagane salate poslužene uz roquefort sir.

Crvena kupaža cabernet sauvignona i cabernet franca skladno je, vrlo pitko i mirisno vino, niskih tanina i kiselina. Vino za svaki dan, baš kao i Blanc de Blancs pjenušac, proizveden klasičnom metodom, naravno od chardonnaya.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 98 346 851

Web: www.facebook.com/vinapapak

E-mail: mladenpapak.vitis@gmail.com

Radno vrijeme: po dogovoru

Regija: Slavonija

Adresa: Radoš 51, 32236 Ilok

Opis:

Dugogodišnji glavni enolog Iločkih podruma Mladen Papak izabrao je 2014., najtežu godinu za vinogradare za početak rada u vlastitoj vinariji na krajnjem istoku Hrvatske, usred vinograda na jednom od najboljih položaja Srijemskog vinogorja nedaleko Iloka – Radoškom brdu. Na 13 hektara vlastitih vinograda na osunčanim padinama Fruške gore, na dvjestotinjak metara nadmorske visine obitelj Papak većinom uzgaja graševinu i traminac, te rajnski rizling i chardonnay od bijelih, a cabernet sauvignon i cabernet franc od crnih sorti.
Komentari