Vinarija Marijan Arman

Ocjena:
Istra.

Istarski vinar Marijan Arman nerijetko ističe da se on i njegova obitelj bave najljepšom umjetnošću na svijetu – vinom, a tajna uspjeha njegovih vina možda se krije i u stogodišnjim nasadima koje je podigao još njegov pradjed.
U vrijeme Vinskog proljeća, sredinom devedesetih godina, Marijan Arman je ozbiljnije pristupio vinogradarstvu i proizvodnji vina, a rezultati su bili vidljivi već 1999. kad je s malvazijom postao šampion na Vinistri, a već godinu dana kasnije na Vinoviti u Zagrebu proglašena je najboljim bijelim vinom Hrvatske. Armanova vina od tada redovno osvajaju nagrade, baš kao i na ovogodišnjem 11. izdanju Svijeta malvazije - svojevrsnom svjetskom prvenstvu ove autohtone i najpoznatije istarske sorte - održanom u okviru festivala Vinistra 2019. gdje su njegove dvije malvazije proglašene najboljima između svih ocijenjenih vina u kategorijama odležanih, odnosno svježih malvazija.
Tako je Malvazija Istarska Gcru iz 2018. nastavila je pobjednički niz te je nagrađena Zlatnom medaljom: izraženih sortnih karakteristika (koje su posljednjih godina u drugim malvazijama nestajale), s breskvom i kruškom na nosu, te okusom koji traje dulje od očekivanog dokazuje da i svježe malvazije mogu biti ozbiljna vina.
Četiri godine školovanija Malvazija istarska rezerva 2015. iz barrique bačvica osvojila je Veliku zlatnu medalju. Ova je malvazija snažnijeg tijela, ali besprijekorno uravnotežena i zbog svoje kompleksnosti idealan je partner domaćim istarskim fužima s tartufima.
Pustolov po prirodi, Marijan Arman je zasadio i sauvignon blanc i od zapravo kontinentalne sorte proizveo odlično vino kojeg su probirljivi (i na sauvignon ljubomorni) Austrijanci ocijenili kao jedan od najboljih uvoznih sauvignona na njihovom tržištu. Nježno, a fino, baršunaste strukture i čvrstog tijela najbolje je sljubiti uz plemenite sireve, te školjke i riblja jela.
Za svaku je preporuku i chardonnay Zlatna vala, a ne treba zaobići ni Teran rezervu te poluslatki muškat koji je svoje mjesto našao i u pariškom Muzeju vina.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 98 255 650

Web: www.arman.hr

E-mail: info@arman.hr

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Subota 09:00 – 17:00, i po dogovoru

Regija: Istra

Adresa: Narduči 3, 52447 Vižinada

Opis:

Na oko 10 ha obiteljskih vinograda u blizini Vižinade, Marijan Arman i njegova obitelj na najbolji način koriste prednosti iznimnog terroira i u svom podrumu u pitoresknom mjestašcu Narduči proizvode između 80.000 i 100.000 butelja, ovisno o berbi. Položaj vinograda, na brežuljcima što lagano klize prema dolini rijeke Mirne i kojima gotovo stalno pirka povjetarac i tako štiti lozu od raznih zaraza i bolesti, s pravom je okarakteriziran kao grand cru.
Posebno se ističu nagrađivane malvazije istarske, od uobičajeno svježih pa do posebno školovanih i odležanih, te chardonnay, sauvignon blanc i muškat, dok su od crvenih nezaobilazni teran, cabernet sauvignon i merlot, a u ponudi imaju i pjenušac Stanzia Brut od malvazije.
Komentari