Vinarija Lagradi

Ocjena:
Plešivica

Na pola puta između Zagreba i Karlovca nalazi se Jastrebarsko, odnosno Plešivica - jugozapadni niskoplaninski dio Žumberačkog gorja. Ukoliko vas put odvede do pitoresknih sela, stići ćete u Vlaškovec koji je udaljen samo 45 min vožnje automobilom od Zagreba. Među 120 stanovnika koji žive u Vlaškovcu, nalazi se i obitelj Velikanović koja se bavi vlastitom proizvodnjom grožđa te na taj način utječe na kvalitetu proizvodnje vina. Vinarija Lagradi u svojem posjedu ima 6 hektara vinograda te godišnje proizvede 30 000 butelja kvalitetnih i vrhunskih vina. Klima je u ovom kraju kontinentalno umjerena , sa oštrim zimama, kratkim proljećem te toplim i vlažnim ljetom što je izrazito pogodno za poljodjelstvo i vinogradarstvo. Lagradi vinogradima dominiraju bijele sorte: graševina, manzoni bijeli, sauvignon, sivi pinot, rajnski rizling, chardonnay, zeleni silvanac te aromatični muškat žuti. Od crnih sorti imaju samo dvije: portugizac i dornfelder. Portugizac je ujedno i zaštitni znak Plešivice te jedan od simbola jeseni koji svojom svježinom i voćnim okusom zove na ispijanje kao mlado vino za vrijeme berbe ostalih sorti iz vinograda.

Dornfelder je druga najraširenija sorta crnog grožđa u Njemačkoj. Ono je križanac portugisca, frankovke, trolingera i crnog pinota. Izrazito je tamne boje i okusom podsjeća na portugizac, a mirisom dominira bobičasto voće te je idealno vino za svakodnevnu konzumaciju.

Graševina, jedna od najpopularnijih bijelih sorti u Hrvatskoj, zrelog je voćnog mirisa i cvjetnih nota s blago naglašenim kiselinama što je uobičajeno za ovu regiju i tlo na kojem raste.

Manzoni bijeli je vino u kategoriji izborne berbe, ali je iznimno slatko, te je kao takvo izražajnog desertnog mirisa, mirisa zrelog voća i grožđica. Konzumira se uz desert ili samostalno umjesto deserta.

Sivi pinot, elegancija i baršun iz vinarije Lagradi, karakteristične je tamnije boje zbog duže maceracije te ga mnogi nazivaju ružičastim vinom obitelji Velikanović. Iako je puno kompleksnije i “ozbiljnije” od ružičastog vina, preporuča se konzumirati uz složenija i zahtjevnija jela.

Muškat žuti aromom podsjeća na ružine latice, grožđice i naranče koje u čaši stvaraju izuzetan sklad. Preporuča se konzumacija uz deserte, intenzivnije sireve i guščju jetru. Na prestižnom ocjenjivanju vina, Wine world awards 2013 časopisa Decanter, muškat Lagradi osvojio je broncu.

Lagradi je skraćenica od vLAškovečki vinoGRADi, a etikete prikazuju žumberačke brežuljke (brege).

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 099 629 3310

Web: www.lagradi.com/

E-mail: mislav.velikanovic@lagradi.com

Radno vrijeme: Uz prethodnu najavu, vinariju je moguće posjetiti uz stručno vodstvo koje će omogućiti degustaciju i narudžbu vina.

Regija: Lika-Karlovac

Adresa: Vlaškovec ul 98, 10450 Vlaškovec

Opis:

Vinarija Lagradi je obiteljska, boutique vinarija koja u svom posjedu ima 6 ha vinograda i godišnju proizvodnju 30 000 butelja kvalitetnih i vrhunskih vina. Proizvodnja vina zasniva se isključivo na vlastitoj proizvodnji grožđa.
Komentari