Vinarija Josić

Ocjena:
Slavonija

Damir Josić već dvadeset godina „kroji“ vrhunska baranjska vina koja puni u boce posebnih etiketa s ilustracijama ugroženih ptičjih vrsta iz obližnjeg Kopačkog rita.

Jedna od najboljih bordoških kupaža s ovih prostora, uz twist u obliku shiraza, je Ciconia Nigra Cuvée Superior. Uz shiraz, cabernet franc i cabernet sauvignon idealno su izbalansirani u ovom mekanom, toplom vinu, vrlo nježnih tanina. Tamno ljubičasta boja nagovještava eksploziju mirisa na nosu koji svakim okretom vina u čaši postaju sve kompleksniji: crno bobičasto voće, klinčić, kava, koža, duhan uz odlično ukomponirani hrast šalju signal okusnim pupoljcima da se pripreme na uživanje. Ukuhane šljive i smokve uz slatku čokoladu uvod su u dug završetak u kojem je nabolje uživati uz domaće slavonske kobasice, pečenja, divljač i jake sireve.

U baznoj liniji Josić Cuvée shiraz je zamijenjen konvencionalnijim crnim pinotom, od kojeg proizvodi i Rosé, elegantno, svježe i mekano vino punog okusa koje treba sljubiti uz carpaccio od dimljenih pačjih prsa ili tatarski biftek.

Druga crvena kupaža je Baranjski šiler (frankovka i cabernet sauvignon) kojeg Mađari zovu tradicionalnim vinom seoskih gazdi. Karakterističnog je mirisa i okusa, svježe i harmonično. Izrazito voće na nosu nastavlja se i na nepcu koje uživa u okusima džemova kakve su kuhale naše bake. Osim uz slavonske delicije, preporučuje se uz tjesteninu sa svježe ubranim vrganjima.

Kraljica slavonskih vina, graševina, odličan je izbor za upoznavanje hrvatskih bijelih vina, posebice Superior linija: snažno vino, kompleksnih, ali prepoznatljivih aroma zelene jabuke, punog i skladnog tijela s očekivanim gorčinom na završetku. Žablji krakovi, riblji paprikaš ili ražnjić od soma s povrćem uz svoju Terra Panonium graševinu preporučuje i Damir osobno. U dobrim godinama priprema se i izborna berba.
I ostala bijela vina Josić proizvodi kao monosortna, u dvije linije – baznoj i Superior.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 99 736 5945

Web: www.josic.hr

E-mail: vinarija_josic@net.hr

Radno vrijeme: Po dogovoru

Regija: Slavonija

Adresa: Planina 194, 31307 Zmajevac

Opis:

Obitelj Josić preuzela je stari vinski podrum sagrađen 1935. godine u baranjskom mjestu Zmajevac prije dvadeset godina i obnovila ga poštivajući ambijent tradicionalnog sarduka što je turski naziv za karakterističan usjek u brdu u kojem su izgrađeni vinski podrumi ukopani u zemlju (gatori). U gatorima je kroz cijelu godinu idealna temperatura za odležavanje vina: između 12 i 15 stupnjeva Celzijusa.
Komentari