Vinarija Ivančić Griffin

Ocjena:
Plešivica

"Koliko pažnje i ljubavi pokloniš grožđu dok je još na trsu, toliko ćeš dobro vino kasnije imati priliku proizvesti" – moto je kojim se vodi Krešimir Ivančić, četrdesetogodišnjak koji je nastavio obiteljsku tradiciju uzgoja grožđa i proizvodnje vina. Proizvodnjom vina se bavi posljednjih osam godina, i za razliku od većine malih, lokalnih vinara, od početka nastoji izvući maksimum od velikog broja lokalnih sorti koje rastu na Plešivici jer je proučavajući svaku od njih, puno naučio o grožđu i kako mu pristupiti ovisno o godini i vremenskim uvjetima.
Taj se pristup najbolje vidi u Griffin pjenušcima koji imaju sve karakteristike sorte od koje su napravljeni, a koje često nestanu kroz postupak vinifikacije. Ivančić u svom podrumu voli istraživati i proizvodnji vina pristupa projektno, jer drži da se vino može unaprijed dizajnirati i definirati, a ne ga samo prepustiti da se dogodi samo od sebe. U tu svrhu koristi i nove tehnologije priznate u svijetu poput krio ili hladne maceracije koja omogućava minimalnu upotrebu sumpora, a zbog niskih temperatura ne razvijaju se nikakvi bakteriološki loši organizmi te se iz grožđa izdvajaju snažni mirisi i okusi koji dozvoljavaju da voćna baza ostane u vinu, pa i mirna, a posebno pjenušava vina djeluju uravnoteženih okusa i mirisa.

Prvi pjenušac pod etiketom Griffin na tržište je izašao 2013. godine. Radi se o pravom pjenušavom vinu za sparne dane, svježem i suhom u kojem se osjete sve karakteristike sorte Müller Thurgau (kod nas poznatije pod imenom rizvanac) od koje je napravljen. Griffin Brut je prvi pjenušac s oznakom vrhunskog vina.
Međutim, prvi pjenušac vinarije Ivančić, Griffin Zero napravljen je zapravo još 2012. godine, ali je na tržište izašao zadnji zbog dugog odležavanja na kvascima. To je vrhunski pjenušac bez dodatka šećera i likera u varijanti brut nature, što je u svijetu najcjenjenija inačica pjenušca jer zahtjeva vrsnu kvalitetu bazne sirovine vina. Svjež i voćan, kremozan i elegantan, izbor je svakog ljubitelja extra brut pjenušaca.
Vinarija Ivančić još je jednu, prilično zanemarenu autohtonu sortu digla iz mrtvih: njihova pjenušava vina Griffin Dark Side i Griffin Rosé proizvedena su od portugisca i nekoliko godina za redom osvajaju zlatne medalje na svjetskom natjecanju Portugizer du Monde. Sočni, pitki i svježi, iznimne voćnosti i sjajno uravnoteženih kiselina svaki put iznenade nepce svojom lepršavošću i elegancijom.

Iz podruma Ivančić svake godine izlaze i mirna vina, a jedno od njih rasprodano je i godinu dana unaprijed: Griffin Chardonnay Sur Lie odležava 18 mjeseci u hrastovim bačvama na talogu, bez dodatka sumpora na školovanim kvascima koji ovom vinu daju izraženo tijelo i punoću, dugog je retro okusa, uz istovremeno zadržavanje svježine i sortnu voćnost.

Iz najvišeg vinograda na Plešivici s jedinstvenim položajem i južne ekspozicije zajedno se beru sorte chardonnay i Müller-Thurgau za Griffin Single Vineyard kupažu, koje se zajedno i prerađuju. Uravnoteženi voćni i cvjetni mirisi Müller-Thurgaua s okusom karakterističnim za chardonnay čine ovo vino mekim i punog tijela što je odlika i sorte i battonage postupka te rada na talozima još godinu i pol dana.
Osim za pjenušava vina, Ivančić koristi portugizac i za Dark Side Barrique, ubran s najsunčanijih položaja na Plešivici. Posebno voćno, elegantno i svježe vino, blagih tanina ne pije se odmah po preradi kao što je uobičajeno za portugizac, već najprije odležava do 8 mjeseci u drvenim bačvama američkog hrasta, proizvedenim u Mađarskoj.
Uspješan niz nagrađivanih vina, Ivančić je nastavio i s najnovijom etiketom Sauvignon Blanc čija je već prva berba iz 2017. godine nagrađena na natjecanjima. Sauvignon je vrlo specifična sorta među bijelim vinima jer ima reduktivne arome koje se inače smatraju vinskim manama, ali su kod sauvignon blanca to pozitivne odlike. U ovom slučaju sve su karakteristike došle do punog izražaja: jake teksture uz samo 12% alkohola, vino je svježe, s voćnim, cvjetnim i biljnim aromama i potpuno zaokruženo u ustima.
Na kraju, moramo najaviti Coral Griffin pjenušce položene u morske dubine, gdje zbog specifičnih uvjeta vina dozrijevaju na sasvim drugačiji način nego u podrumu, i koji će uskoro biti spremni za degoržiranje i naravno - kušanje!
Proizvodnja vinarije Ivančić nije velika, ali je kvaliteta neupitna, za što su najbolji dokaz brojne nagrade. Na ovogodišnjem 6. svjetskom ocjenjivanju portugizaca Portugieser Du Monde, pjenušac vinarije Ivančić Griffin Rosé proglašen je šampionom, a srebrom su nagrađeni pjenušac Griffin Dark Side i portugizac Dark Side Barrique. Na nedavno održanom Ruskom ocjenjivanju vina pod nazivom Black Sea Forum šampion kategorije pjenušaca postao je Griffin Brut, dok su Griffin Zero i Griffin Dark Side osvojili zlatne medalje, a prva berba Sauvignon Blanca iz 2017. osvojila je zlato.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 95 3630 541

Web: www.facebook.com/griffinsparklingwines/

E-mail: kresimir@ivancic.hr

Radno vrijeme: Po dogovoru

Regija: Lika-Karlovac

Adresa: Plešivica 62, 10450 Jastrebarsko

Opis:

Vinogradarsko-vinarska podregija Plešivica podijeljena je na pet vinogorja, i kao i većina vinara na južnim padinama grebena Samoborskog gorja, i vinarija Ivančić Griffin ima vinograde na mnogim položajima, jer su vinogradi maleni i jako raštrkani. Neki su zasađeni i pred stotinu godinu, a vinova loza se uzgaja još od pradavnih vremena kad su Iliri i Kelti preuzeli kulturu uzgoja od Tračana.
Specifičnost Ivančićevih vinograda je da se većina nalazi na obroncima obasjanim s više od 2.200 sunčanih sati godišnje, što je gotovo petina više vremena nego što je prosjek na kontinentu, a najviši je na 400 metara nadmorske visine. Grožđe se bere ručno jer su položaji vrlo strmi, a u jedan se vinograd bez posebnih cipela sa šiljcima ne može ni ući.
Na parcelama raštrkanim po pitoresknim brdima može se naći četrdesetak sorti, ali većinom su to čokoti: Müller-Thurgaua (rizvanca), portugisca i chardonnaya, a najnoviji vinograd podignut je pred nekoliko godina i u njemu je zasađen sauvignon.
Zanimljiva je priča otkud ime Griffin za etikete pjenušaca vinarije, kao plemićka obitelj, zbog određenih zasluga prema carstvu, Ivančići su morali odabrati grbte su izabrali mitsko biće - griffina - zvijeri s tijelom lava i glavom orla. Eshil ga je nazvao Zeusovim psom s ptičjim kljunom koji ne laje. Prema grčkoj mitologiji griffin čuva ulaz u krater vina boga Dioniza, a kod Ivančića pazi na mjehuriće njegovih pjenušaca.
Danas vinarija Ivančić u svojoj liniji ima 9 etiketa, od čega čak 5 pjenušaca, 3 bijela vina i jedno crveno vino. Proizvodi oko 25 tisuća boca godišnje i sve rasproda u restoranima, vinotekama i na kućnom pragu, a već sada postoji lista rezervacija za ovogodišnju berbu.
Komentari