Vinarija Grabovac

Ocjena:
Dalmatinska zagora

Više od 200 godina duga je tradicija proizvodnje grožđa i vina u obitelji Grabovac iz Prološca kraj Imotskog o čemu svjedoči i priznanje iz 1812. godine koje je su dobili za svoja vina od francuskih vlasti Napoleonove vladavine ovim krajevima.
Današnja vinarija u Prološcu, u sjeverozapadnom dijelu imotskog polja, osnovana je 1992. godine.

Obitelj Grabovac najpoznatija je po Modrom jezeru, vinu od sorti merlot, trnjak, vranac i cabernet sauvignon. Proizvode ga i pod nazivima Modro jezero barrique, koje je godinu dana njegovano u novim drvenim bačvicama od slavonskog hrasta, te Modro jezero koje je u bačvicama bilo 18 mjeseci te je pripremljeno za višegodišnje sazrijevanje u boci.

Od istih sorata proizvode i ružičasto vino Crveno jezero te pjenušac Grabovac Brut Rose. Prvi su u Dalmaciji nakon osamostaljenja Hrvatske napravili i pjenušac klasičnom šampanjskom metodom. Imaju i bijeli Grabovac Brut od sivog pinota, chardonnaya i sauvignona.

Imaju i vrlo dobro bijelo vino od chardonnaya, a puno truda ulažu u uzdizanje kvalitete vina od lokalne bijele sorte kujundžuša.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 021/846 010

Web: www.vinarijagrabovac.hr

E-mail: vinarijagrabovac@vinarijagrabovac.hr

Radno vrijeme: Uz prethodnu rezervaciju degustacije vina uz domaća jela.

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Proložac bb; 21264 Proložac Donji

Opis:

Vinarija Grabovac je najstarija privatna vinarija u Imotskom vinogorju, koje je jedno od najvinorodnijih područja u Hrvatskoj. Na tom dijelu vinova loza se uzgaja još od antičkih vremena, a iskustvo u proizvodnji grožđa i vina u obitelji Grabovac prenosi se već 200 godina.

Danas obitelj Grabovac posjeduje 15 hektara vinograda na najboljim položajima Imotskog vinogorja, što ih svrstava među najznačajnije vinogradare u Dalmaciji.

Autohtona, a ujedno i najzastupljenija bijela sorta u Imotskom vinogorju je kujundžuša, čije ime vjerojatno dolazi od turske riječi za zlato - "kuyun", što opisuje boju njezinih bobica u vrijeme tehnološke zrelosti grožđa. Kujundžuša daje vina blagih kiselina i alkohola te je odlikuju blaga mineralnost i nježni voćni tonovi, a to je čini idealnim ljetnim vinom.

Od crnih sorti najzastupljenije su autohtone sorte trnjak i vranac te merlot, cabernet sauvignon i syrah od introduciranih sorti. Navedene crne sorte čine osnovu vina iz linije "Modro jezero".

Od 2003. godine obitelj Grabovac proizvodi i pjenušava vina. Bijeli i rose pjenušac Grabovac se proizvode isključivo klasičnom (šampanjskom) metodom te predstavljaju krunu vinske proizvodnje u obitelji Grabovac.
Komentari