Vinarija Giancarlo Zigante

Ocjena:
Istra.

Giancarlo Zigante, vlasnik poznatog brenda Zigante tartufi i istoimenog vrhunskog restorana u Livadama kraj Motovuna - poznat je i po tartufu Millenium koji je kao najveći pronađeni bijeli tartuf od 1,31 kg upisan u Guinnessovu knjigu rekorda. Uspješni poduzetnik prije desetak je godina, uz maslinovo ulje, započeo i s uzgojem grožđa te proizvodnjom vrhunskih vina koja sljubljuje uz zavodljiva jela s tartufima u svom restoranu.

Jednostavno nazvan Zigante Brut, lagan i osvježavajuć pjenušac od malvazije proizveden je Charmat metodom koja nimalo ne utječe na kvalitetu, ali znatno pojeftinjuje proizvodnju što vino čini dostupnijim široj publici. Lepršav i osvježavajući uvod u Zigante carstvo gastronomije.
Sva mirna vina Giancarlo Zigante puni u neobične, debeljuškaste boce koje podsjećaju na apotekarske čime se svakako ističu na policama. U takvu se butelju puni i Zigante istarska malvazija, svježe i lijepo uravnoteženo vino ugodnih kiselina s mirisnim notama začinskog bilja i sveprisutne jabuke. Probajte uz posebno pripremljen krumpir poslužen uz naribani bijeli tartuf i saznat ćete zašto krumpir zovu najboljim prijateljem tartufa.

Elegantan, ali snažan Rosé Castagna (talijanski naziv za mjesto Kostanjica) od terana i cabernet sauvignona kojima ponekad dodaju i stare sorte poput plavine i vranca, te osvježavajući Cuvée Frasco (chardonnay, sauvignon i pinot bijeli) potvrđuju izuzetnu pažnju koju u Ziganteu obraćaju prilikom vinifikacije mladih vina, jer ova su vina idealno osvježenje u vrućim ljetnim popodnevima.
Crvena se vina, još od prve berbe 2012. godine u pravilu pripremaju za odležavanje: monosortni Cabernet Sauvignon i kupaža San Stefano (merlot i cabernet sauvignon) lakša su i mekanija vina prikladna za uživanje uz laganija jela od crvenog mesa.

Ono što je malvazija za bijela vina to je teran za crvena: Zigante proizvodi i odličnu Terano San Stefano Gran Riservu koja se školuje 18 mjeseci u francuskom barriqueu, a onda još neko vrijeme miruje u boci. Godina 2013. se posebno preporučuje uz jača, kalorična jela poput pečenja od crvenog mesa ili domaćeg kiselog zelja s kobasicama s kojim se sjajno sljubljuje svog svojih izraženijih kiselina i ugodnih tanina.

Ponuda vinarije Giancarlo Zigante odnedavno je zaokružena linijom slatkih desertnih vina: Passito White i Passito Black.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 52 777 409

Web: www.zigantetartufi.com

E-mail: info@zigantetartufi.com

Radno vrijeme: 12:00 - 22:00

Regija: Istra

Adresa: Livade 7, 52427 Livade

Opis:

Ispod srednjovjekovnog naselja Kostanjica nedaleko Grožnjana, Giancarlo Zigante zasadio je 6 hektara vinograda u kojima do izražaja dolazi specifičan istarski terroir. Bijela zemlja, idealni mikroklimatski uvjeti na osunčanim brežuljcima položaja Frasco na 300 metara visine iznad doline rijeke Mirne i vrhunske sorte prvenstveno autohtone malvazije i terana idealni su preduvjeti za proizvodnju vrhunskog grožđa. Tehnološki suvremeno opremljen podrum u kojem vina fermentiraju u inox posudama punjenim inertnim plinom omogućava bijelim vinima produljenu svježinu i trajnost.
Komentari